Mainos

Sokeeraavaa tavaraa yli puoluerajojen teatterin lavalla

Vapiskaa päättäjät Arkadianmäellä. Ryhmäteatteri paljastaa juuri vaalien alla, millaista politiikkaa oikein olette tehneet nelivuotisen kautenne aikana.

Poliitikkojen puheet nostaa pöydälle Susanna Kuparisen uusi näytelmä Eduskunta - poliittinen satiiri vaurauden uusjaosta.

Esityksen päähenkilöitä ovat kansanedustajat, joiden repliikit on poimittu suoraan eduskunnan täysistuntojen pöytäkirjoista. Näytelmän työryhmä ei ole lisännyt heidän puheisiinsa mitään omiaan.

- Poliitikot esiintyvät näytelmässä omilla nimillään, mutta emme imitoi heidän puhettaan emmekä jäljittele heidän ulkomuotoaan, linjaa käsikirjoittajatiimiin kuuluva Akse Pettersson.

- Monet heistä näyttäytyvät aika traagisina hahmoina kokouspöytäkirjojen kautta, meidän ei ole tarvinnut tehdä sen eteen mitään.

Etujärjestöjen ja ministeriön kumileimasin?

Ensimmäinen näytös keskittyy työttömien nuorten toimeentulotukea nipistäneeseen "Lex Soininvaaraan". Sen etenemistä seurataan sosiaaliturvan uudistamista pohtineen Sata-komitean mietinnöstä aina siihen asti, että laki menee läpi eduskunnassa.

Toisessa näytöksessä puidaan harmaata taloutta ensin kansainvälisen sijoitustoiminnan kautta, sitten rakennusteollisuudessa ja lopulta ravintolabisneksessä.

Eduskunnan teatterikerho aikoo katsoa näytelmän

Ryhmäteatterin Eduskunta on jatkoa Susanna Kuparisen paljon huomiota saaneelle Valtuusto-trilogialle. Ylioppilasteatterin esittämä kokonaisuus ruoti Helsingin kaupungin poliittista päätöksentekoa ja nosti valokeilaan poliitikkoja ja heidän varjoonsa jääviä virkamiehiä.

Esityssarjallaan Kuparinen pyrkii selvittämään, miten valtaa Suomessa todellisuudessa käytetään ja kenen taskuihin yhteiset rahat lopulta menevät.

Eduskunnan teatterikerhon puheenjohtaja, kansanedustaja Risto Autio (kesk.) sanoo kerhon menevän katsomaan näytelmän "enemmän kuin varmasti".

- Kerhomme koostuu intohimoisista teatterin ystävistä. Suurin osa jäsenistämme on virkamiehiä, ei poliitikkoja. Ensi-iltaan tuskin ehdimme, mutta myöhemmin keväällä sitten, Autio kertoo puhelimitse.

Satiirin käsikirjoituksen ovat kokous- ja haastattelumateriaalien pohjalta laatineet Kuparisen lisäksi Akse Pettersson, Ruusu Haarla, Jari Hanska, Hanna Nikkanen ja Olga Palo.

- Eduskunnassa oli yllättävän helppoa ajaa läpi neljä miljoonaa euroa säästävä Lex Soininvaara. Äärimmäisen vaikeaa oli kuitenkin puuttua arviolta viisi miljardia euroa vuodessa syövään harmaaseen talouteen, vaikka kaikki puolueet ovat herttaisen yksimielisiä siitä, että talousrikollisuus on saatava kuriin.

Näytelmässä kaivetaan myös Vanhasen kuuluisaa lautakasaa lukuisten asiantuntijahaastattelujen voimin.

Työryhmän viesti kansalle on: tietäisittepä, missä tätä maata hallitaan. He kysyvät, onko eduskunnasta tullut pelkkä etujärjestöjen ja valtiovarainministeriön kumileimasin.

- Yksi näytelmää varten haastatelluista kansanedustajista sanoi puhelimessa, että häntä hirvittää se, millaisista summista hän tekee jatkuvasti päätöksiä ymmärtämättä, mistä on kyse, Pettersson kertoo.

Talousrikostutkija puolestaan ihmetteli haastattelussa sitä, kuinka "meiltä puuttuu kyky, taito ja osin halu selvitellä suuren rahan liikkeitä, mutta meillä on kokonainen armeija selvittämässä matkalaskujen oikeellisuutta".

Dokumenttinäytelmä ei kestä asiavirheitä

Taustaksi näytelmää varten on haastateltu lukuisia viranomaisia, asiantuntijoita ja muita syväkurkkuja. Mukana on höysteeksi pari fiktiivistä hahmoa, esimerkiksi sijoitusneuvoja ja sijoittaja, joiden kautta selvitetään sitä, mikä on hallintorekisteri.

Työryhmän eteen tuli "aika sokeeraavaa tavaraa" ja "hurjia asetelmia" yli puoluerajojen.

- Jokaisesta puolueesta tuli vastaan sekä negatiivisia että positiivisia yllätyksiä, Pettersson sanoo.

Tehtävä on ollut haastava: materiaalia oli lähes metrin korkuinen pino. Ja koska kyseessä on dokumenttinäytelmä, se ei kestä asiavirheitä.

- Ohjaaja Susanna Kuparinen on sairas, ja paniikki on päällä, huokaisi näyttelijä Robin Svartström tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Eduskunnan kantaesitys on 4. maaliskuuta Ryhmäteatterin Pengerkadun näyttämöllä Helsingissä. Satiirissa esiintyvät Svartströmin lisäksi muun muassa Santtu Karvonen, Matti Onnismaa ja Pihla Penttinen.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.