Mainos

Soivat kirkonkellot ilmoittaneet paavin kuolemasta

Italiaan on julistettu kolmen päivän suruaika paavin kuoleman vuoksi. Maailman johtajat ovat surunvalitteluissaan muistaneet paavia rauhan ja yhtenäisyyden puolestapuhujana.

Ympäri Roomaa soivat kirkonkellot ovat ilmoittaneet paavi Johannes Paavali II:n kuolemasta. Kellot alkoivat soida kaupungin kirkoissa heti sen jälkeen, kun Vatikaani oli vahvistanut paavin poismenon myöhään eilen illalla.

Paavin kuoleman jälkeen Pyhän Pietarin aukiolle kokoontuneet kymmenet tuhannet ihmiset hiljenivät. Hiljenemisen jälkeen aukiolla kaikuivat pitkät suosionosoitukset paavin kunniaksi.

Yöllä aukiolle oli kokoontunut ainakin 100 000 ihmistä rukoilemaan. Monilla on ollut kynttilöitä mukanaan ja monet ovat itkeneet vuolaasti.

Kellot ovat soineet myös paavin kotimaassa Puolassa, jossa paavin syntymäkaupunkiin Wadowiceen oli kokoontunut myös tuhansia ihmisiä rukoilemaan ja suremaan.

Italiaan on julistettu kolmen päivän suruaika paavin kuoleman vuoksi.

Surua eri puolilla maailmaa

- Tunsin valtaisan kylmän aallon, kun paavin kuolemasta ilmoitettiin. Olimme kaikki valmistautuneet uutiseen, mutta silti se ei tuntunut todelta, sanoi Pietarinkirkon aukiolle saapunut Sergio Righetti.

Paavin syntymäkaupunkiin Wadowiceen on kokoontunut myös tuhansia ihmisiä rukoilemaan ja suremaan.

- On mahdotonta kertoa, miltä minusta tuntuu. On kuin olisin menettänyt perheenjäsenen, kertoi 19-vuotias nainen.

Madridin keskustaan tullut 25-vuotias Ana halusi kiittää paavia.

- Paavin sydämessä oli aina paikka nuorille ihmisille, ja siksi olen täällä. Tämä on minun tapani sanoa kiitos, kertoi Ana.

Manilassa Filippiineillä taksinkuljettaja Marlon Mendoza kertoi olevansa hyvin surullinen paavin kuolemasta.

- Hän oli rauhan mies, joka rakasti meidän maatamme. Olen surullinen, mutta tieto siitä, että hän on nyt Jumalan luona helpottaa, Mendoza sanoi.

New Yorkissa puolestaan muisteltiin paavin merkitystä myös muille kuin katolisille.

- Paavilla oli valtava vaikutus hengelliseen elämääni. Hänen työnsä meni kuitenkin myös uskontoon liittyvien kysymysten ohi, sillä hän vaikutti myös moniin sosiaalisiin ja poliittisiin asioihin, sanoi Hector Robles.

Maailman johtajat: Paavi taisteli rauhan puolesta

Maailman johtajat ovat surunvalitteluissaan muistaneet paavi Johannes Paavali II:ta erityisesti rauhan ja yhtenäisyyden puolestapuhujana. Surunvalitteluja on virrannut paavin kuoleman jälkeen eri puolilta maailmaa.

Britannian pääministerin Tony Blairin mukaan maailma on menettänyt uskonnollisen johtajan, jota sekä katoliset että ei-katoliset ovat pitäneet suuressa arvossa. Blair sanoo paavin olleen uskon, arvokkuuden ja vakaumuksen mies.

-Hän ei koskaan empinyt eikä peräytynyt siinä, mitä hän piti oikeana ja mitä vääränä, Blair sanoi lausunnossaan.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush muistelee paavia katolisen kirkon paimenena ja vapauden puolustajana.

-Uskollinen Jumalan palvelija on kutsuttu kotiin, Bush sanoi.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan kertoi olevansa "syvästi surullinen" paavin kuoleman vuoksi.

-Sen lisäksi, että paavi oli yli miljardin ihmisen uskonnollinen johtaja, hän myös taisteli väsymättä rauhan puolesta, oli uskontojen välisen vuoropuhelun pioneeri ja vahva voima kirkon itsekritiikissä, Annan sanoi.

Italiassa maan presidentti Carlo Azeglio Ciampi sanoi italialaisten "menettäneen isän".

-Paavi muistetaan rauhan ja oikeudenmukaisuuden miehenä, hän sanoi maan televisiossa.

Euroopan komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso puolestaan muistelee paavia siitä, että hän auttoi yhdistämään Eurooppaa.

-Paavilla oli merkittävä osuus Euroopan yhdistämisessä ja vapauden ja demokratian ihanteiden edistämisessä. Häntä voidaan sanoa yhdistyneen Euroopan isäksi, hän sanoi.

Paavin puolesta surunvalittelunsa ovat esittäneet myös muun muassa Israel, palestiinalaishallinto, Ranska, Saksa, Irlanti ja useat järjestöt, muun muassa Unicef.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.