Mainos

Sofi Oksasen Puhdistus näyttämölle New Yorkissa

Sofi Oksasen suosittua näytelmää Puhdistusta (englanniksi Purge) esitetään ensi helmikuusta lähtien New Yorkin kuuluisassa La MaMa -teatterissa. Näytelmän turkkilaissyntyinen ohjaaja Zishan Ugurlu kuuli Puhdistuksen alun perin lukudraamana Berliinissä ja halusi heti tutustua näytelmästä tehdyn romaanin käännösversioon.

Oksanen on erittäin tyytyväinen uuteen aluevaltaukseen.

- Tämä on hyvin uskomatonta, sillä suomalaista teatteria ei New Yorkissa ole aikaisemmin esitetty, Oksanen iloitsee.

Oksanen ei osaa ennakolta odottaa yhtään, miten newyorkilaisyleisö ottaa näytelmän vastaan.

- Toisin kuin elokuvassa, jossa käytetään tekstityksiä, teatterissa aiheen paikallisuus ei välttämättä näy. Esitys voi siis olla hyvinkin newyorkilainen, Oksanen sanoo.

Vaikka Puhdistus kertoo suurimmalta osin Viron historiasta, Oksanen uskoo, että se saattaa muotoutua amerikkalaiseksi eritoten kielen vuoksi, mutta myös näyttelijä- ja ohjaajavalintojen ansiosta.

Oksasen teemat toimivat yli rajojen

Puhdistus-romaanin käännösoikeudet on myyty jo lähes kolmeenkymmeneen maahan. Oksanen pitää aiheitaan tärkeinä, ja hänestä on hyvä, että esimerkiksi Puhdistuksen ihmiskauppateema saa paljon lukijoita.

- Ihmiskauppa on ongelma, jonka ratkaisemiseksi useat maat voisivat tehdä enemmän yhteistyötä. Siksi koen, että on tärkeää kirjoittaa sellaisista asioista, jotka ovat ongelmallisia myös muualla.

Oksanen lisää, että pienen kielialueen kirjailijana on mukavaa huomata, jos oma teksti toimii kielirajojen ulkopuolellakin. Hänen saamansa lukijapalaute on hyvin maa- ja aluekohtaista.

- Lukijan oma suhde esimerkiksi Suomeen ja entisiin neuvostomaihin vaikuttaa tietenkin lukukokemukseen.

Teatterista, jossa Puhdistus esitetään, maailmankuuluisuuteen ovat nousseet esimerkiksi sellaiset tähdet kuin Harvey Keitel ja Robert de Niro. Oksanen ei itse osaa sanoa, ketkä hän haluaisi nähdä näytelmänsä päärooleissa.

- New York on täynnä loistavia näyttelijöitä, joten oikeita valintoja on suunnattomia määriä.

Katso Merja Sundströmin juttu

Katso kuvagalleria Puhdistuksen Suomen-esityksestä Kansallisteatterista:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.