Jääkiekon SM-liigassa eletään sitä vaihetta kaudesta, jolloin erotuomarit joutuvat, elleivät sylkykupeiksi, niin ainakin tulilinjalle. Tiukennettu linja on saanut paljon arvostelua lähinnä valmentajilta, mutta myös muutama pelaaja on polttanut päreensä.
Muistissa on etenkin HIFK:n Jarkko Ruudun äskettäinen karjaisu "jääkiekko on miesten peli". SaiPa-valmentaja Heikki Mälkiä tokaisi puolestaan Ässät-ottelun jälkeen tuomaritoiminnan menneen "hippaleikiksi". Miten tilanteeseen on jouduttu?
Vastaus on yksinkertainen: tuomarit ovat tuominneet heille annettujen ohjeiden mukaan. Kauden alkaessa tuomareille luettiin madonluvut. Selästä taklaamiseen, pään ja kaulan alueelle suunnattuihin iskuihin, polvitaklauksiin, kuokkimisiin, sitomiseen ja varomattomaan mailan käyttöön oli tuomarien puututtava kovalla kädellä.
Tuomarit tekivät työtä käskettyä. Jäähyjä alkoi sadella. Ja soppa oli valmis.
-Minusta tästä on tehty liian iso numero, parhaana SM-liigatuomarina 2003 palkittu Jari Levonen sanoo ja jatkaa: -Totta kai virheitä tulee, mutta pitää muistaa, että tiukempi linja etenkin koukkaamisiin ja sitomisiin oli myös joukkueiden ja pelaajienkin toive.
Liiton tuomaripomolta herätyskirje tuomareille
Kauden edetessä jääkiekkoliiton erotuomarijohtaja Jouko Palmula katsoi kuitenkin aiheelliseksi lähettää oikeudenjakajille paimenkirjeen. Palmulan mielestä kiinnipitäminen ja vastustajan estäminen mailalla on saanut liian vähän huomiota.
-Miksikö? Ollaanko liian liberaaleja tuomioissa, Palmula kysyy.
Palmula muistuttaa, että jääkiekko on maalintekopeli, eikä maalinestopeli. -Nyt herätys niille, joiden omatunto kolkuttaa, Palmula viestittää.
Miten on Jari Levonen, kolkuttaako omatunto? -Ei todellakaan. En muista edes saaneeni kyseistä Palmulan paperia, Levonen toteaa.
Levonen korostaa omalta osaltaan, että hän pyrkii ehdottoman selkeisiin ratkaisuihin ja katsomaan samalla myös ottelua kokonaisuutena.
-En lähde "musta tuntuu -linjalle", eli tuomitsen vain ne virheet, jotka näen. Jos kuusi pelaajaa vääntää kulmassa, enkä löydä selvää syyllistä, annan asian olla. Aika usein neuvotellaan linjamiesten kanssa, mutta ikävä kyllä samaan palaveriin änkeää myös pelaajia.
-Jos esimerkiksi kukaan ei meistä näe kasvoihin tai muuhun arkaan paikkaan osuvaa iskua, meillä on kieltämättä perusteellisen palaverin paikka, Levonen myöntää.
Rantalalla korkein jäähykeskiarvo
Levosella on ainoana liigatuomarina ottelua kohti oleva rangaistusminuuttien määrä alle kymmenen. Ennen perjantaista Jokerit-HIFK-ottelua päivitetyn tilaston mukaan Levosen keskiarvo oli 9,91 kertaa per peli.
Toista ääripäätä edusti kotimaan tuomareista Aleksi Rantala keskiarvollaan 16,71. Kuuden ulkomaalaisen erotuomarin keskiarvo oli lähes Rantalan luokkaa eli 15,30. Monet pelaajista ovat julkisesti todenneet, että Levonen antaa pelata reilusti kovaa. Levonen ei kuitenkaan suostu myöntämään väitettä, että hänellä olisi muista täysin poikkeava linja.
-Ei se niin ole. Olen pyrkinyt, kuten varmasti muutkin, karsimaan olennaiset virheet, mutta niin, ettei peli siitä aivan hirveästi kärsisi. En halua ottaa kantaa siihen, onko eniten rangaistuksia jakava tuomari aina paras. Se on niin monimutkainen kuvio, ettei siihen oikeata vastausta löydy.
(MTV3-STT)