Mainos

SKP valmis vaaleihin muutosliikkeen kanssa

Suomen kommunistinen puolue SKP lähtee ensi kevään eduskuntavaaleihin itsenäisenä puolueena, mutta on valmis yhteistyöhön Muutos-99 -liikkeen kanssa. Yrjö Hakanen jatkaa kommunistipuolueen johtajana.

Varsinaista päätöstä yhteistyöstä SKP ei tehnyt, sillä muutosliike päättää vasta ensi lauantaina tavastaan osallistua vaaleihin. SKP:n puoluekokous valitsi sunnuntaina Yrjö Hakasen, 45, jatkamaan puheenjohtajana seuraavat kolme vuotta. Uudelleen valittiin myös varapuheenjohtaja Riitta Tynjä, 45, Jyväskylästä ja pääsihteeri Arto Viitaniemi, 50, Järvenpäästä. Helsingissä Vanhalla ylioppilastalolla pidetty puoluekokous nimesi lisäksi 43-jäsenisen keskuskomitean, jossa on kymmenen uutta varsinaista jäsentä. Puolue juhli kokouksen päätteeksi SKP:n 80-vuotistaivalta.

Vaaliasetelmat ovat avoinna

Puheenjohtaja Hakanen sanoo, että SKP:llä on vaaleissa omat ehdokkaat koko maassa. Hän huomauttaa, että muutosliike on vasta aloite ja siksi SKP ei voi vielä määritellä suhdettaan Muutos-99:ään. Liikettä on kehitelty tähän asti aluekokouksissa. Hakanen ei sulkenut pois SKP:n omia vaalilistoja. Hänen mukaansa on myös mahdollista, että asetelmat vaihtelevat vaalipiireittäin. SKP on valmis yhteistyöhön myös kommunistisen työväenpuolueen KTP:n kanssa. Vasemmistoliitollekaan ei käännetä kokonaan selkää kovasta arvostelusta huolimatta. Hakasen mielestä vasemmistoliitto ei enää tarjoa vastavoimaa nykyiselle politiikalle ja kapitalismille. -Vasemmistoliitossa on suuri määrä kommunisteja, jotka eivät ole kommunistisuudestaan suinkaan luopuneet, Hakanen sanoi.

Siuvatti: "Seppänen poliittinen huora"

SKP hyväksyi tänään vaaliohjelmansa, jossa se vaatii mm. työajan lyhentämistä 6 tuntiin päivässä ja 30 tuntiin viikossa. Puolue haluaa kaikille 4000 markan perusturvan kuukaudessa. Lisäksi SKP vastustaa ydinvoiman lisärakentamista ja suurten hiilivoimalaitosten rakentamista. Vaaliohjelmasta käytiin noin tunnin mittainen yleiskeskustelu. Muutosliikkeen kanssa käytävän yhteistyön ehdoksi mainittiin mm. SKP:n vaaliohjelman tunnustaminen.

Keskuskomitean jäsen Asser Siuvatti arvioi, että omilla listoilla ei ole mahdollista saada kansanedustajaa. Siuvatti epäili, että vasemmistoliiton europarlamentaarikko Esko Seppänen tulee vaaleissa manipuloimaan kommunisteja. Siuvatti nimitti Seppästä "poliittiseksi huoraksi". -Seppänen tulee vaaleihin uudella hyvällä idealla, jolla hän hajottaa kommunisteja, Siuvatti uskoi. Kaija Kiessling Turusta arvioi, että vaaleihin meno muutosliikkeen puitteissa on sekamelska, joka tulee hämmentämään äänestäjiä. Hänen mielestä tärkeämpää on pitää kiinni omasta ohjelmasta kuin mennä vaaleihin listoilla, joilla arvellaan menestyttävän.

Syksyllä omat internet-sivut

SKP avaa ensi syksynä omat internet-kotisivut, joita puolueella ei ole tähän mennessä ollut. Sen sijaan kommunistinuorilla on jo omat sivunsa. Puheenjohtaja Hakanen perusteli hanketta mm. kansainvälisillä yhteyksillä ja rahan säästöllä. -Sitä kautta voidaan tehdä paljon yhteistyötä ilman matkalippuja ja muita kuluja, Hakanen sanoi.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.