Sitoutumattomat maat sopuun Irak-kannasta

Sitoutumattomien maiden liikkeen NAM:in kokouksen valmistelijat pääsivät tänään sopuun yhteisestä Irak-kannasta. Uudelleen laaditussa tekstiluonnoksessa arabimaiden esittämää muotoilua pehmennettiin. Aiempi maininta kaiken yksipuolisilla voimatoimilla uhkaamisen tuomitsemisesta ja tuen lupaamisesta Irakille muuttui muotoon, jossa luvataan tehostaa toimia rauhanomaisen ratkaisun etsimiseksi ja sodan välttämiseksi.

Uutistoimisto AFP:n haltuunsa saamasta luonnoksesta oli poistettu myös kohta, jossa luvattiin "tukea ja solidaarisuutta Irakille mahdollisessa hyökkäyksen sattuessa".

Muun muassa Yhdysvaltain liittolaiset Kuwait, Singapore ja Chile olivat vastustaneet aiempaa tekstiluonnosta, jonka katsottiin myötäilevän liiaksi Irakia. Uudessa tekstiluonnoksessa viitataan myös Irakin aseidenriisuntaa vaativaan YK:n päästölauselmaan 1441, jota ei aiemmassa ehdotuksessa edes mainittu.

Lähes kaksi kolmesta YK:n jäsenmaasta kuuluu 114-jäseniseen NAM:iin. Sen jäsenet ovat pääasiassa kehitysmaita, mukaanlukien Irak, Iran ja Pohjois-Korea. Sitoutumattomien maiden järjestö NAM perustettiin lännen ja idän vastakkainasettelun vastapainoksi kylmän sodan aikana.

Kompromisseja Pohjois-Korealle


Ensi viikolla alkavaa NAM-maiden kokousta hallitsevat Irakia uhkaava sota ja Pohjois-Korean ydinohjelmakiista. Valmistelijat hylkäsivät loppujulkilausumasta myös Pohjois-Korean ehdottaman kohdan, jossa se vierittää syyn maan ydinohjelmasta syntyneestä kiistasta kokonaan Yhdysvalloille. Uudessa versiossa tyydytään olemaan huolestuneita Korean niemimaan tilanteesta ja toivomaan rauhanomaista ratkaisua kiistaan.

Kiistelty kappale, jossa viitattiin ydinkriisiin alueella ja joka suututti Pohjois-Koreaa, jätettiin pois. Toisaalta valmistelijat eivät taipuneet myöskään Pohjois-Korean vaatimukseen muotoilusta, jonka mukaan kriisi voitaisiin ratkaista vain kahdenkeskisillä neuvotteluilla Yhdysvaltain kanssa. Yhdysvallat on vaatinut monenkeskisiä neuvotteluja.

-Kompromisseja, kompromisseja. Jos versiota katsoo tarkasti, se sisältää perusvaatimuksia molemmilta osapuolilta, tuskaili singaporelainen diplomaatti.

Sitoutumattomien maiden ulkoministereiden on vielä hyväksyttävä Irakia ja Pohjois-Koreaa koskevat kannat yhteiseksi julkilausumaksi. Järjestön varsinainen huippukokous pidetään Kuala Lumpurissa maanantaina ja tiistaina.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat