Mainos

Sisäportaiden asennus ullakolle

Valmisportaat on helppo asentaa ja ottaa käyttöön. Ne täyttävät myös varmasti kaikki määräykset.


Ullakon portaat tilattiin valmiina pakettina. Ne on valmiiksi pintakäsitelty ja toimitus sisältää puuosien lisäksi tarvittavat ruuvit ja lisätarvikkeet. Asennus käy helposti omin voiminkin. Toimittajalle lähetettiin tarkat mitat, joiden perusteella valittiin tilaan parhaiten soveltuva vaihtoehto. Kun asiakas oli hyväksynyt sen, asiakas sai sähköpostiinsa mittakuvat ja eri suunnista kuvatun, kolmiulotteisen mallin. Vasta sitten päätettiin tilaamisesta.

Sekä uudiskohteiden että remontoitavien tilojen portaisiin liittyy joukko erilaisia määräyksiä, jotka koskevat muun muassa minimietenemää ja maksiminousua. Tästäkin syystä portaiden suunnittelu kannattaa jättää suosiolla ammatti-ihmisten huoleksi. Uudisrakennuksen kohdalla kannattaa jo rakennesuunnittelijan kanssa pohtia, millaisen tilan varaamista vaatimukset edellyttävät. Saneerauskohteessa puolestaan tila on jo annettu, joten portaat on suunniteltava siihen sopiviksi.

Massiivikoivuiset portaat on petsattu ja lakattu, joten ne kestävät hyvin kulutusta. Reisilankut ovat valkoiseksi maalattua mäntyä. Halutessaan osat saa tilattua myös puuvalmiina. joten ne voi itsekin pintakäsitellä haluamaansa sävyyn. Osat tulivat kartonkiin käärittyinä: tällaisten pakettien avaamisessa on aina muistettava olla varovainen, ettei tule viillettyä puukolla liian syvältä ja naarmutettua pintaa.

Asennusohjeet olivat niin hyvät, ettei asentamisessa ollut ihmettelemistä. Seinästä etsittiin koolauspuut reisilankun tukitolpan kiinnittämistä varten, sitten asennettiin lapsiturvalistat askelmien alle. Mukana tuli valmiiksi elastista liimamassaa – elastista liimaa on käytettävä, sillä kovaksi muuttuva massa alkaa helposti natista. Askelmat lapsiturvalistoineen kiinnitettiin reisilankkuihin valmiiksi koneistettuihin uriin liimamassalla ja puuruuveilla.

Kun askelmat ja reisilankut oli saatu koottua lattian tasalla yhdeksi paketiksi, se nostettiin paikalleen. Tässä vaiheessa kannattaa varata paikalle ainakin yksi riski apumies. Se helpottaa hommaa kovasti. Kun paketti on paikallaan, portaissa kannattaa suorittaa muutama koekävely tukevuuden varmistamiseksi.

Lopuksi asennettiin kaiteet käsijohteineen. Kaiteet on koottu valmiiksi jo tehtailla, joten työmaalla ne vain kiinnitetään paikalleen. Portaat viimeisteltiin piilottamalla ruuvinkannat puisilla tulpilla.

Portaiden kokoamiseen kului kahdelta mieheltä aikaa yksi työpäivä. Koska pintakäsittely oli valmis, ne olivat saman tien käyttövalmiit. Valmiiksi paikalleen askelman alapintaan asennetut led-valot antavat portaille todella tyylikkään ulkonäön ja lisäävät turvallisuutta.

Usein portaat tuodaan työmaalla varsin aikaisessa vaiheessa, jotta siellä päästäisiin liikkumaan kerroksesta toiseen. Ne on silloin muistettava suojata kunnolla.

Lisätietoja:

(JKA 2.5.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.