Simon Wiesenthal kuollut

Maailman tunnetuin natsirikollisten etsijä, itävaltalainen Simon Wiesenthal on kuollut. Wiesenthal koki itse keskitysleirien kauhut toisen maailmansodan aikana, ja auttoi yli tuhannen sotarikoksiin syyllistyneen natsin jäljittämisessä.

Tunnettu natsirikollisten jäljittäjä Simon Wiesenthal on kuollut Wienissä 96-vuotiaana. Asiasta kertoi Simon Wiesenthal -keskus verkkosivuillaan. Wiesenthal oli osallisena yli 1100 natsin pidätyksiin toisen maailmansodan jälkeen.

Ukrainalaissyntyinen Wiesenthal joutui myös itse virumaan natsien keskitysleireillä. Kun amerikkalaiset sotilaat vapauttivat hänet Mauthausenin leiriltä toukokuussa 1945, painoi 180-senttinen mies vain 50 kiloa.

Wiesenthal oli heti sodan jälkeen perustamassa Wieniin keskusta, joka keräsi tietoja natsien oikeudenkäyntejä varten. 1970-luvulla hän perusti nimeään kantavan keskuksen, jonka tehtävänä natsirikollisten paljastamisen lisäksi on rasismin ja antisemitismin vähentäminen.

Omisti elämäntyönsä keskitysleirien uhreille

Wiesenthal piti elämäntehtävänään puolustaa kuuden miljoonan murhatun juutalaisen muistoa ja saattaa syylliset oikeuden eteen.

Hän syntyi varakkaaseen juutalaisperheeseen Itävalta-Unkarin keisarikunnassa vuonna 1908. Toinen maailmansota keskeytti nuoren miehen arkkitehtiuran ja Saksan miehittäessä Itävallan ja Puolan koko hänen sukunsa joutui keskitysleireille.

Sodan jälkeen järjestetyssä Nurnbergin oikeudenkäynnissä tuomittiin kourallinen natsien johtohenkilöitä, kun suuri osa sotarikollisista pääsi pakenemaan Latinalaiseen Amerikkaan tai jatkoi kaikessa hiljaisuudessa normaalia elämää.

Sukunsa ainoana eloonjääneenä keskitysleireiltä selvinnyt Wiesenthal ei halunnut unohtaa kokemiaan kauhuja, vaan perusti Itävaltaan Juutalaisen dokumentaatiokeskuksen, joka ryhtyi keräämään tietoa sotarikoksiin syyllistyneistä.

Adolf Eichmann

Kuuluisin natsirikollinen, jonka kiinnisaamiseen Wiesenthal osallistui oli Adolf Eichmann, joka järjesti juutalaisten kuljetukset tuhoamisleireille eri puolilla Eurooppaa. Israelilaiset agentit sieppasivat Eichmannin Argentiinasta Israeliin, jossa hänet tuomittiin kuolemaan vuonna 1960.

Simon Wiesenthalilta kysyttiin usein, kannattiko lähes 90-vuotiaita natsirikollisia yhä jahdata ympäri maailmaa. Hän uskoi kuitenkin, etteivät ihmiskuntaa vastaan tehdyt rikokset vanhene koskaan.

Wiesenthalin elämäntyötä jatketaan Los Angelesiin perustetussa Simon Wiesenthal -keskuksessa. Monin tavoin palkittu Wiesenthal ei jäänyt lepäämään laakereilleen, vaan hän varoitti usein muukalaisvihan vaaroista ja vetosi muun muassa Bosnian sodan uhrien puolesta.

Wiesenthal sanoi käyvänsä taisteluaan siksi, etteivät Natsi-Saksan hirmutyöt koskaan unohtuisi - ja uusiutuisi.

Presidentti Halonen kiitti Wiesenthalin työtä

Presidentti Tarja Halonen kiitti päivällä Wiesenthalin elämäntyötä natsirikollisten jäljittämisessä. Halonen sanoi vastaanottaneensa surulla tiedon Wiesenthalin kuolemasta.

- Wiesenthalin suuri elämäntyö natsirikollisten jäljittämisessä ansaitsee kaiken arvostuksen ja kunnioituksen, presidentti sanoi tiedotteessaan.

Presidentti huomautti, että on ihmiskunnan omantunnon kannalta tärkeää, ettei kollektiiviseen alitajuntaamme jää selvittämättömiä vääryyksiä.

- Simon Wiesenthalin ja hänen tukijoukkojensa toiminta on tästä rohkaiseva esimerkki.

(MTV3-STT-Reuters-APA-TT)

Lue myös:

    Uusimmat