Mainos

Silli seilasi Rymättylään

Vanhan jussinpäivän tapaan aurinko paistoi ja tunnelma oli korkealla, kun Rymättylän rantalaiturilla vietettiin tänään yhdeksättä kertaa uuden sillin ja perunakesän avajaisia. Juhlijoita ja markkinaväkeä oli paikalle kerääntynyt noin 1 500.

Suuri troolari purjehti sillisatamaan lastinaan uutta silliä kunnioittaen Saukko-laivaston perinteitä. Purjehdus oli symbolinen, sillä silli on tullut Suomeen jo kesäkuun ensimmäisellä viikolla konttitavarana. Uusien satamamääräysten mukaan Rymättylä ei ole enää tuontisatama.

Pitäjä tunnetaan varhaisperunasta ja hyvästä sillistä. Asukkaat haluavat pitää nämä perinteet edelleen hengissä. Toimitusjohtaja Matti Ruuska Bauckman Oy:stä kertoi, että yritys toimittaa kesämyyntiin silliä 1 500 tynnyriä. Se on kalastettu loppukeväästä ja suolattu vanhan Saukko-laivaston reseptin mukaan. Silli on graavia, ja sitä on jo kaupoissa.

Suomeen tuotava silli pyydetään tätä nykyä Pohjois-Atlantilta Fär-saarten ulkopuolelta. Kala kuuluu samaan sillikantaan, jota suomalaiset ovat aiemmin pyytäneet Islannin vesiltä.
-Sillin on oltava kookasta, pari silliä kilossa. Sen rasvaprosentti on vähintään 20. Kaikesta kalastetusta kesäsillistä vain noin 10 prosenttia täyttää suomalaisten vaatimukset, hän selitti.
-Suomessa kulutetusta sillistä syödään lähes puolet uusien perunoiden kanssa kesäkuukausina. Rymättylässä toimii maan ainoa sillitehdas ja kunnassa tuotetaan lähes puolet maan varhaisperunasta, Ruuska kehui.

Suomalaiset harjoittivat sillin valtamerikalastusta 1930-luvulta vuoteen 1975. Parhaimmillaan Atlantilla oli yhdeksän suomalaista sillilaivastoa. Näistä kolme oli Rymättylästä. Kuuluisin suomalaisista sillilaivastoista oli Saukko-sillilaivasto.

Saukot lähtivät pyyntimatkoilleen keväisin ja palasivat lasteineen kotisatamaan heinäkuussa, kun uudet perunat olivat parhaimmillaan.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.