Mainos

Siitepölyä kulkeutuu pohjoisesta - allergisten piina jatkuu

Koivun kukinta on päättynyt eteläisessä Suomessa, mutta siitepölyä kulkeutuu yhä pohjoisesta. Pohjois-Lapissa kukinta kun on vasta alkamassa.

Poikkeuksellisen raju koivun siitepölykausi on piinannut allergisia tänä keväänä.

– Siitepölymäärät ovat olleet etelässä runsaita tai erittäin runsaita pidempään kuin tavallisesti. Vasta nyt siitepölyn määrä on laskenut etelässä kohtalaiseen, sanoo tutkimusavustaja Sanna Pätsi Turun yliopiston Aerobiologian yksiköstä.

Vaikka etelässä koivun kukinta on jo päättynyt, kulkeutuu siitepölyä ilmavirtausten mukana pohjoisesta.

– Vielä on mahdollista, että koivun siitepölymäärät nousevat etelässä uudelleen runsaiksi, mutta eivät kuitenkaan luultavasti pitkäaikaisesti. Säät ja sateet vaikuttavat ilman siitepölymääriin.

Muualla maassa koivun siitepölymäärät ovat edelleen runsaita. Sateet ja viileä ilma ovat kuitenkin helpottaneet viime aikoina allergikkojen oloa.

Kuusen kukinta on päättymässä maan eteläosissa ja jatkuu maan keskiosissa. Männyn kukinta on alkanut maan keskiosissa ja jatkuu voimakkaana maan eteläosissa. Runsaana esiintyvä havupuiden siitepöly näkyy keltaisena kerroksena pinnoilla, mutta aiheuttaa allergiaoireita vain harvoille.

Heinät kukkivat jo maan etelä- ja keskiosissa. Ilman siitepölymäärät vaihtelevat maan eteläosissa vähäisistä kohtalaisiin ja ovat maan keskiosissa vähäisiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.