Mainos

Siikajärven radioaktiivisuus kohonnut Orivedellä

Pirkanmaalla Orivedellä sijaitsevan pikkujärven radioaktiivisuus on yllättäen noussut. Saastunut Siikajärvi sijaitsee noin 40 kilometriä Tampereelta koilliseen. Tshernobyl-onnettomuudesta peräisin olevaa radioaktiivista cesiumia löytyi viime vuonna pyydetyistä ahvenista kaksi kertaa niin paljon kuin pari vuotta aiemmin tutkituista kaloista.

- Siikajärvestä kalastavien ei pitäisi syödä petokaloja yli kymmentä kiloa vuodessa, neuvoo Säteilytyrvakeskuksen Ekologia ja elintarvikkeet -laboratorion johtaja Riitta Hänninen.

Syöntirajoitusta ei kuitenkaan voi yleistää koskemaan muuta Suomea, eikä edes muilla Oriveden alueen vesistöillä kalastavilla ole syytä huoleen.

Suomalainen saa vuodessa keskimäärin noin 3,7 millisievertin säteilyannoksen eri lähteistä, ja yli yhden millisievertin ylimääräisen annoksen uskotaan jo olevan haitaksi. Kalojen cesium-pitoisuudet vaihtelevat eri järvissä varsin paljon. Alueelle osuneen laskeuman lisäksi vaihteluun vaikuttavat järven ja sen valuma-alueen ominaisuudet. Pitoisuudet ovat korkeimpia niukkaravinteisissa, pienissä järvissä, joissa vesi vaihtuu hitaasti.

Säteilyturvakeskus mittasi radioaktiivisuuspitoisuuden viime vuonna 21 järvestä, joista suurin osan sijaitsee 17 vuoden takaisen Tshernobyl-laskeuman alueella. Suurissa järvissä pitoisuudet ovat laskeneet kaiken aikaa ja osassa tilanne on jo yhtä hyvä kuin ennen onnettomuutta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.