Mainos

Sibelius-kilvan voitto Armeniaan

15-vuotias Khachatryan Sibelius-kisan voittoon.

Yleisön ja tuomariston mielipiteet Sibelius-viulukilpailun parhaimmistosta kävivät tällä kertaa täysin yksiin. Voittaja, armenialainen Sergey Khachatryan nousi yleisön suosikiksi jo alkukilpailusuorituksellaan ja jokaisen osasuorituksen jälkeen vanhemmat rouvat piirittivät 15-vuotiasta virtuoosia kuin teinitytöt poptähteä.

Eilen loppukilpailun neljäntenä ja viimeisenä iltana salintäysi Finlandia-talon yleisö antoi armenialaispojalle raivokkaat suosionosoitukset tämän suorituksen jälkeen. Tuomariston päätös viipyi ennakoitua pitempään, mutta monia äänestyksiä jouduttiin käymään muista sijoista. Voittaja löydettiin helposti.

Sergey Khachatryan ei itse halua määritellä, mikä hänet erotti edukseen muista kilpailijoista. Etuna hänellä on ainakin rakkaus kilpailutilanteita kohtaan.

-Nautin kilpailujen tunnelmasta, Khachatryan kertoi tänään Finlandia-talolla tavatessaan toimittajia illan konsertin harjoitusten lomassa. Nuorella, tänä vuonna Spohr-kilpailun voittaneella soittajalla on jo agentti, Askonas-Holt, ja hän konsertoi paljon eri puolilla maailmaa. Hänen ei siis konsertoimaan päästäkseen tarvitsisi enää osallistua kilpailuihin, mutta koska soittajien keskinäinen mittelö viehättää häntä, aikoo Khachatryan osallistua vielä ainakin Paganini- ja Queen Elisabeth -viulukilpailuihin.

Khachatryan piti Sibelius-viulukilpailun ohjelmasta, jopa välikilpailuun pakollisena kuuluneesta Jaakko Kuusiston Loisto-teoksesta, vaikkei järin paljon pidäkään nykymusiikista.

-Se on salaisuus, mihin suorituksiini kilpailun kuluessa olin tyytyväinen, mihin en, Khachatryan myhäili. Hän sanoi, että kaikesta suitsutuksesta huolimatta soittajalla on aina hiottavaa ja parannettavaa, niin teknisesti kuin musiikkiin perehtymisenkin osalta.

Poika rauhoitteli äitiä

-Muusikon iällä ei mielestäni ole merkitystä, mutta minähän olen vasta 15-vuotias, joten en voi olla varma tästä, Sergey Khachatryan hymyili, kun esille otettiin hänen ikänsä. Pojan vanhemmat olivat mukana Helsingissä, niin kuin ovat kaikkialla, missä Sergey esiintyy. Heidän tukensa on vielä ensiarvoisen tärkeää. Vanhemmat ovat olleet myös poikansa opettajia ennen maineikkaita eurooppalaispedagogeja.

Perhe muutti Armenian pääkaupungista Jerevanista Frankfurtiin vuonna 1993, kun isä aloitti saksalaiskaupungissa musiikkikoulussa pianonsoitonopettajana. Khachatryanin äiti Irina Hovhannisyan oli Helsingin kilpailussa poikansa säestäjänä.

-Äiti jännitti enemmän kuin minä. Rauhoittelin häntä ja sanoin, että kaikki menee ihan hyvin, Khachatryan kertoi. Itse hän keskittyi ennen kilpailusuorituksia ajattelemalla esitettävää musiikkia. Ennakkosuosikin paine tuntui, mutta yleisön lämmin kannustus myös innoitti. Lavalla ollessaan Khachatryan sanoo vain soittavansa, eikä lainkaan ajattelevansa suoritustaan.

6-vuotiaana viulunsoiton aloittanut Khachatryan ehtii harrastaa muutakin. Suosikkiharrastuksia ovat karting-autoilu ja pöytätennis. Kevyen musiikin puolella ehdoton suosikki on Destiny's Child -yhtye. Säveltäjistä Khachatryan pitää eniten Sibeliuksesta.

-Atmosfäärin, luonnontunteen takia.

Japanitar otti riskin

Sibeliusta soittaessaan Suomen luontoa kertoo ajattelevansa kilpailussa toiseksi tullut japanilainen 28-vuotias Natsumi Tamai. Hän on tosin nähnyt Suomea vain marras-joulukuussa, ensimmäisen kerran edellisten Sibelius-viulukilpailujen aikaan viisi vuotta sitten.

Tamai oli tänään hyvin onnellinen sijoituksestaan. Konserttikiertueen takia harjoitusaikaa kilpailua varten oli jäänyt niukasti, ja lokakuussa hänen oli täytynyt luopua kahdeksi vuodeksi käyttöönsä saamastaan Stradivariuksesta. Tamai soitti loppukilpailussa Beethovenin viulukonserton ainoana kahdeksasta loppusuoralle päässeestä.

-Opettajani kyllä varoitti, että Beethovenin valitseminen on vaarallista. Tamai oli esittänyt konserton vain kerran aiemmin. Riskinotto kuitenkin kannatti, sillä Tamain esitystä pidettiin kerrassaan loisteliaana. Opintonsa juuri Saksassa päättänyt japanilainen aikoo piakkoin muuttaa takaisin kotimaahansa. Hän toivoo saavansa palkinnon myötä konsertti- ja levytystilaisuuksia. Sekä Tamai että Khachatryan ovat jo sopineet esiintymisistä Suomessa. Khachatryan konsertoi Suomessa jo 8. joulukuuta.

Lukuisia lahjakkuuksia

Kilpailutoimikunnan puheenjohtajan Tuomas Haapasen mielestä tämänkertaisessa kilpailussa löydettiin todella suuri viulisti voittajaksi.

-Lisäksi merkille pantavaa oli se, että suuria, nuoria lahjakkuuksia oli kisassa harvinaisen paljon. Jopa välieriin pysähtyi moni erittäin lahjakas soittaja, joilla saattaa olla hieno ura edessään.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.