Mainos

Siat kastroidaan ilman puudutusta

Tuotantosioille tehtävät kastraatiot eli kuohinnat tehdään pääasiassa ilman minkäänlaista kipulääkitystä. Kastraatio on leikkaus, missä sukupuolirauhaset poistetaan tai tehdään toimettomaksi.

- Porsas kastroidaan alle viikon ikäisenä. Tähän mennessä viiltohaava on tehty ilman kipulääkitystä, kertoo toiminnanjohtaja Pirjo Kortesniemi Eläintautien torjuntayhdistyksestä.

Kastraatio aiheuttaa eläimelle kipua, sillä operaatiossa porsaalta saatetaan poistaa kivekset kokonaan. Kortesniemi lupaa, että sikojen kastraatioleikkauksien aiheuttamaa kipua lääkitään ensi vuoden alusta alkaen. Kortesniemen mukaan lääkitystä ei olla tähän mennessä annettu koulutuksellisista syistä.

- Olemme vasta uusimassa terveydenhuoltokäyntejä. Koulutuksemme on käynyt 388 eläinlääkäriä ja 1500 tuottajaa, mutta vielä olemme lähtökuopissa, Kortesniemi kertoo.

"Olemme nähneet riittävästi"

Pirjo Kortesniemen edustama Eläintautien torjuntayhdistys (ETT) on Elintarviketeollisuuden alainen yhdistys. ETT:n toimintaa ei mairitellut Oikeutta Eläimille -yhdistyksen eilen julkistamat kuvat sikatilojen sairaista eläimistä.

- Tämä tuli niin huonoon saumaan, sillä meidän oma analyysimme tilojen vastuullisuudesta piti valmistua tällä viikolla, Kortesniemi harmittelee.

Eläintautien torjuntayhdistys käynnisti vuoden 2010 alussa toimenpideohjelman, minkä piti auttaa tuotantoeläinten hyvinvoinnin mittaamista. Samaan aikaan, kun Kortesniemi kertoo, että Eläintautien torjuntayhdistyksen oma selvitys on vasta alussa, Oikeutta Eläimille -yhdistys sanoo saaneensa tarpeeksi.

- Olemme nähneet jo riittävästi. Meillä on selkeä kuva siitä, minkälaista eläintuotanto on. Nyt olisi jo toiminnan paikka, sanoo Saila Kivelä Oikeutta Eläimille -yhdistyksestä.

Oikeutta Eläimille -yhdistys julkisti kohua herättäneitä kuvia viimeksi kaksi vuotta sitten. Tämän vuoden paljastuskuvat on kuvattu 15:llä eri sikatilalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.