Seta: Suomi on pitänyt homojen oikeuksia kiitettävästi yllä maailmalla

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia ajavan Setan mukaan Suomi on pitänyt kiitettävästi yllä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa kansainvälisissä järjestöissä, kuten YK:ssa ja Euroopan neuvostossa. Suomi on myös ollut vaikuttamassa EU:n ulko- ja sisäpolitiikkaan.

- Suomi voisi vielä vahvemmin nostaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeudet esille kahdenvälisessä diplomatiassa, toteaa Setan pääsihteeri Aija Salo.

Sanomaa pitäisi kuitenkin vielä selkeyttää ja viedä juhlapuheista käytäntöön.

- Suomelta puuttuu selkeästi määritelty politiikka ja vastuunjako seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osalta tietyin osin sekä ulkopolitiikassa että kotimaan politiikassa. EU on esimerkiksi laatinut omille lähetystöilleen ohjeet miten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia voi lähetystöjen työssä edistää.

Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat homot, lesbot ja biseksuaalit. Sukupuolivähemmistöihin kuuluvat transihmiset ja intersukupuoliset.

Useat maat menneet takapakkia

Setan pääsihteeri Salo pitää tärkeänä, että Suomi seuraa nimenomaan lähialueidensa tilannetta ja pitää ihmisoikeuksia esillä esimerkiksi Venäjällä ja Itä-Euroopassa.

- On todella hyvä, että Suomi on muiden EU-maiden kanssa puuttunut Pietarin alueella suunniteltuun lakiin, joka rajoittaisi huomattavasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia esimerkiksi toimia julksesti tai ylipäätäänsä edes puhua homoseksuaalisuudesta tai sukupuolen moninaisuudesta julkisesti ja toimia järjestöissä.

Suomi on pyytänyt tapaamista Venäjän viranomaisilta ja esittänyt huolensa lakialoitteesta.

Useissa maissa lainsäädännössä on menty jopa taaksepäin.

- Samaa sukupuolta olevien välisiä seksisuhteita lähdetty kriminalisoimaan, Ugandassa on väläytetty kuolemantuomiotakin. Turkissa on viime vuosina murhattu useita transihmisiä, eikä väkivallantekoja saada selvitettyä. Monessa maassa viranomaisilla on homo- ja transfobiaa, kuten esimerkiksi Venäjällä.

Monessa maassa väkivalta, kuolemanuhka ja suora syrjintä ovat kaikkein vakavimpia ongelmia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat