Mainos

Seksin ostamisesta tulee rikos Norjassa

Norjassa kielletään seksin ostaminen vuoden vaihteessa.

Rikoksen katsotaan tapahtuneen, jos ostosta on sovittu ja raha on vaihtanut omistajaa. Seksin ostamisesta voi saada sakkoja ja enintään puolen vuoden vankeustuomion.

Poliisi on tyytyväinen saadessaan uusia keinoja prostituutioon liittyvien lieveilmiöiden juurimiseen. Poliisitarkastaja Harald Böhler Oslosta on tehnyt ryhmänsä kanssa kaksi vuotta töitä paljastaakseen ihmiskaupan tai seksibisneksen välittäjiä.

- Me poliisit pidämme lakia hyvänä, hän kertoo.

Böhler uskoo, että moni norjalainen voi jopa jättää seksin ostamisen, kun siitä tulee selkeästi lakiin kirjattu rikos.

Hän huomauttaa, että prostituutio ja siihen usein liittyvä ihmiskauppa on nykyään varsin kansainvälistä ja järjestäytynyttä. Naisia kierrätetään Euroopassa maasta toiseen. Ensin he tekevät töitä esimerkiksi Espanjassa tai Italiassa ja sitten heidät toimitetaan vaikka Norjaan tai Suomeen.

Laki ei pureudu syihin

Prostituoitujen kunnallisen ProSentret-tukipalvelun konsultti Arne Randers-Pehrson ei kaipaa uutta lakia.

- Nykyinen laki olisi ollut aivan riittävä ja toimiva. Se pureutuu juuri parittajatoimintaan, seksi-ilmoitteluun ja tilojen vuokraukseen.

Hän huomauttaa, että Norja saa nyt suurin piirtein Ruotsista kopioidun lain, joka toimii todennäköisesti samalla tavoin.

- Avoin eli katuprostituutio varmasti vähenee täällä ihan kuten on tapahtunut Ruotsissakin.

Sosiologina hän pitää kuitenkin kriminalisointia huonona ratkaisuna, koska prostituution syihin pitäisi pureutua aivan muilla keinoin. Hän huomauttaa, että harvoin lainsäädännöstä on käyty samanlaista kädenvääntöä kuin uudesta kieltolaista. Norjan oikeusministeri vastusti lakia, kuten tekivät myös monet kansanedustajat.

Monelta menee työpaikka

Tukea laki ei saa myöskään Janni Wintherbauerilta, joka johtaa Norjan prostituoitujen Pion-etujärjestöä.

- Ei kukaan lakia kannata. Sehän vie monilta tytöiltä heidän työpaikkansa.

Wintherbauer ei suostu uskomaan poliisin ja poliitikoiden vakuutuksiin lain kaikkivoipaisuudesta; miten prostituoidut katoavat ihmisten silmistä ja koko ongelma ratkeaa.

- Idiootitkin tietävät, etteivät asiat kieltämällä häviä, ne painuvat vain taustalle kaikkine ongelmineen, sanoo täydet 50 vuotta alalla ollut Wintherbauer.

Ulkomaiset prostituoidut lähtevät Norjasta

Ulkomaiset prostituoidut lähtevät suurin joukoin Norjasta jo ennen kuin uusi seksinostokielto tulee voimaan vuodenvaihteessa.

Puolet itäeurooppalaisista prostituoiduista ja arviolta 40 prosenttia Afrikasta, lähinnä Nigeriasta, tulleista naisista on lähtenyt Oslosta, kertoi Nadheimin naistenkeskus alkuviikosta.

Oslossa toimivan keskuksen mukaan myös asiakkaiden määrä on kääntynyt laskuun, mikä on entisestään vauhdittanut naisten poistumista maasta. Prostituoidut itse sanovat, että lähdön syynä on uusi laki, joka kriminalisoi seksin ostamisen.

Monet lähdössä olevista afrikkalaisista naisista ovat kertoneet suuntaavansa Espanjaan tai Italiaan, missä heillä on oleskelulupa.

(MTV3-STT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.