Seitsemän surkuhupaisaa vainoharhaa: Kärsitkö sinäkin näistä oudoista peloista?

Kukapa meistä ei olisi joskus kääntynyt kannoillaan katsomaan, että menihän ulko-ovi varmasti kiinni. Jotkut puolestaan kärsivät äärimmäisen kohtuuttomista peloista, jotka häiritsevät jokapäiväistä elämää. Kuitenkin suurin osa meistä sortuu mitä ihmeellisimpiin ajatusleikkeihin ja aikamoisen turhiin pelkoihin..

Oletko sinäkin joskus ollut aivan varma, että kahvinkeitin on jäänyt aamulla päälle ja olet koko päivän pyörinyt ahdistuksen kourissa tämän epävarmuuden vuoksi?

Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö saa ihmisen huolestumaan kohtuuttomalla tavalla jokapäiväisistä asioista , kuten omasta terveydestä, rahasta, perheestä, työstä tai koulusta – vaikka usein tämä huoli on varsin epärealistinen. Nämä pelot saattavat äityä salaliittoteorioiksi ja älyttömään epäluottamukseen muita ihmisiä tai tahoja kohtaan. Testaa itsesi:Mikä on pahin pelkosi?

Joskus myös epärealistiset pelot ja huolenaiheet jotka koskettavat meitä kaikkia saattavat olla jopa varsin surkuhupaisia, varsinkin jälkikäteen ajateltuna.

Tässä seitsemän surkuhupaisaa vainoharhaa – mihin sinä olet langennut?

1. Tarkistat herätyskellon uudestaan ja uudestaan

Varsinkin kännyköiden ja iPadien aikana monet saattavat tarkistaa tuhannen kertaa illan tullessa, onhan herätys aivan varmasti päällä. Tämän tarkistusrumban saattaa aiheuttaa pelko siitä, että aamulla nukkuu pommiin ja myöhästyy töistä tai tärkeästä tapaamisesta.

Pelko siitä, ettei herätyskello pärähdäkään soimaan saattaa aiheuttaa sen, että heräät keskellä yötä tarkistamaan onhan herätys varmasti oikein tai ylipäätään. Vaihtoehtoisesti aamun sarastaessa heräilet vähän väliä ja tarkastat monen monta kertaa kellonajan, ettet vain ole nukkunut pommiin.

2. Pieni päänsärky äityy parantumattomaksi sairaudeksi

Kaikkein pahinta mitä voi tehdä, on googlettaa omia oireitaan tai lukea iltasaduksi lääkärinkirjaa. Yhtäkkiä pienetkin oireet viittaavat siihen, että olet joko a) raskaana b) sinulla on viruspohjainen sukupuolitauti c) tai syöpä. Pyörittelet näitä kauhukuvia päässäsi ja kun vihdoin löydät rohkeutta mennä lääkäriin, hän toteaa sinulla olevan flunssanpoikanen ja siitä johtuvaa päänsärkyä.

Hyvä neuvo onkin, että jos tunnet itsesi kipeäksi, varaa aika lääkärillesi: älä kysy neuvoja kaikkitietävältä internetiltä.

3. Takanasi ajava auto seuraa sinua

Vaikka elämä ei mene kuin elokuvissa, onko sinusta joskus tuntunut siltä, että esimerkiksi takanasi ajava auto seuraisi sinua ajaessasi kotiin töistä? Sama auto tuntuu kääntyvän aina samoissa risteyksissä samaan suuntaan kuin sinäkin ja pysyttelevän perässäsi suorastaan kaasuttaen? Useimmiten kuitenkin kysymys on siitä, että teillä on yksinkertaisesti sama matka ja autoilijoiden mentaliteetti: osa kuskeista haluaa ottaa edessään ajavasta johtohahmon, jota he seuraavat kiltisti tai sitten heillä on tarve kiihdytellä tämän ohi. Tässä vainoharhassa voi olla pieni totuudenpoikanenkin, mutta tuskin takanasi ajava auto seuraa sinua kotiin asti.

Testaa itsesi: Millainen kuski olet?

4. Lemmikki tuijottaa kaukaisuuteen – onko se kummitus?

Kun oma lemmikki tai muu eläin jää paikoilleen tuijottamaan tyhjyyteen tikkana, korvat höröllä ja silmissä tuimaakin tuimempi katse, herää kysymys, mitä ihmettä se aistii – jotain, mitä ihmissilmä ei erota? Jotkut saattavatkin olettaa mielikuvituksen saattelemina, että tuolloin eläin näkee tai aistii henkimaailman hahmoja, kuten kummituksia tai henkiä. Eikös eläimillä ole kuudes aisti?

Voisi kuitenkin sanoa, että on varsin vainoharhaista luulla heti ensimmäiseksi lemmikkikoiran alkaessa haukkua tai ulista keskellä yötä, että kyseessä on kotona vaeltava kummitus – eikä kenties koiraa piinaava kurniva nälkä tai tarve päästä pihalle.

5. Jalka peiton alla

Oletko joskus herännyt keskellä yötä palellen, koska jalkasi on karannut pois peiton alta – mutta et olekaan uskaltanut vetää jalkaasi takaisin peiton alle peläten, että joku tarraa siihen? Möröt sängyn alla tuntuvat seuraavan joskus jopa aikuisiälle saakka – varsinkin, jos sinulla on vilkas mielikuvitus tai piinaava pimeänpelko.

Pimeänpelko on kuitenkin erittäin yleinen pelko; siihen liittyy niin tuntemattoman pelko ja hylätyksi tulemisen tunne, kuten myös inhimillinen kuolemanpelko. Kummitustarinoita ja mörköjä ei kuitenkaan tarvitse pelätä. Eihän?

6. Outoja mielihaluja – olenko raskaana?

Monet naiset saattavat kauhistella ja pohtia, ovatko he raskaana, jos tietyt oireet viittaavat siihen. Jopa myös silloin, vaikkei heillä olisi edes syytä olettaa olevansa raskaana.

"Yhtäkkiä mieleni tekee suolakurkkuja ja smetanaa – olenko raskaana?" "Vatsani pömpöttää kummasti – olenko raskaana?" "Rintojani aristaa ja mieli on matala – olenko raskaana?" "Ravaan vessassa – olenko raskaana?" "Kuukautiseni ovat päivän myöhässä – olenko raskaana?"

Tällainen vainoharha selittynee biologiselle kellolla ja naisten tapana kiinnittää ylimalkaisesti huomiota omaan olemukseena ja ruumiintoimintoihinsa.

7. Suihkuverhon tai oven takana seisoo joku

Kiitos kenties Alfred Hitchcockin ohjaaman Psyko-elokuvan, jo pelkkä suihkussa käyminen voi tuottaa piinaavaa jännitystä ja kauhunhetkiä pelätessä, että joku seisoo suihkuverhon takana.

Oletko joskus ottanut itseäsi oikein niskasta kiinni ja vetäissyt esimerkiksi suihkuverhon tai komeron oven auki dramaattisesti ikään kuin elokuvissa vain tarkastaaksesi, ettei siellä ole ketään? Et varmastikaan ole ainut, joka näin on tehnyt.

Lue myös:AVA

Lähde: Allwomenstalk.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja