Leivän leipominen sai alkunsa siitä, kun kivikauden nainen kaatoi vahingossa puuroa kuumille kiville. Noista ajoista lähtien on leipää syöty kautta maailman. Leivän raaka-aineet ja maku saattavat vaihdella melkoisestikin maasta toiseen. Perinteisten ruokaleipien lisäksi on kehitelty kosolti uudentyyppisiä leivonnaisia. Kannattaa kokeilla esimerkiksi omenahampurilaisia, seesaminsiemenleipää tai porkkanaisia lounassämpylöitä. Niiden reseptit ja kymmenet muut löytyvät Siv ja Key L Nilsonin Lämmintä leipää -kirjasta (Otava). Reseptien lisäksi kirjassa annetaan vasta-alkajille monia hyviä niksejä leipomisen jalossa taidossa.
Porkkanaiset lounassämpylät
Porkkanat ja raejuusto tekevät näistä sämpylöistä erityisen hyviä ja mehukkaita. Pakasta sämpylät annospusseissa. Ota pussi pakastimesta aamulla, jotta sämpylät sulavat sopivasti lounaalle ja ne voi täyttää vaikkapa kinkulla ja raejuustoa.
20-24 sämpylään tarvitaan: 50 g hiivaa 5 dl kädenlämpöistä vettä (noin 37 asteista) 4 dl hienoksi raastettua porkkanaa 250 g raejuustoa 1-2 tl suolaa 1 rkl ruokaöljyä 4 dl grahamjauhoja 11-13 dl vehnäjauhoja Uuni: 225 astetta
Murenna hiiva taikinakulhoon. Sekoita se pieneen vesimäärään ja lisää sitten kaikki loput ainekset. Alusta joukkoon lopuksi niin paljon vehnäjauhojha, ettei taikina enää tartu kulhoon. Kohota taikinaa kulhossa noin 30 minuuttia. Vaivaa taikinaa hetki kevyesti jauhotetulla alustalla. Jaa se kahtia ja pyöritä tangoiksi. Leikkaa kumpikin tanko 10-12 osaan ja pane palat leikkauspinta ylöspäin pellille leivinpaperin päälle. Paista sämpylöitä uunin keskitasossa 25 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet hienon värin. Anna niiden jäähtyä ritilällä leivinliinan alla.
Seesaminsiemenleipä
Hiivaleipäjauhot ja sesaminsiemenet tekevät tämän vuokaleivän hieman tavallista karkeammaksi. Tarvitset kaksi 1 3/4 litran vetoista vuokaa.
