Seesaminsiemenleipää ja omenahampurilaisia leipomaan

Leivän leipominen sai alkunsa siitä, kun kivikauden nainen kaatoi vahingossa puuroa kuumille kiville. Noista ajoista lähtien on leipää syöty kautta maailman. Leivän raaka-aineet ja maku saattavat vaihdella melkoisestikin maasta toiseen. Perinteisten ruokaleipien lisäksi on kehitelty kosolti uudentyyppisiä leivonnaisia. Kannattaa kokeilla esimerkiksi omenahampurilaisia, seesaminsiemenleipää tai porkkanaisia lounassämpylöitä. Niiden reseptit ja kymmenet muut löytyvät Siv ja Key L Nilsonin Lämmintä leipää -kirjasta (Otava). Reseptien lisäksi kirjassa annetaan vasta-alkajille monia hyviä niksejä leipomisen jalossa taidossa.

Porkkanaiset lounassämpylät

Porkkanat ja raejuusto tekevät näistä sämpylöistä erityisen hyviä ja mehukkaita. Pakasta sämpylät annospusseissa. Ota pussi pakastimesta aamulla, jotta sämpylät sulavat sopivasti lounaalle ja ne voi täyttää vaikkapa kinkulla ja raejuustoa.

20-24 sämpylään tarvitaan: 50 g hiivaa 5 dl kädenlämpöistä vettä (noin 37 asteista) 4 dl hienoksi raastettua porkkanaa 250 g raejuustoa 1-2 tl suolaa 1 rkl ruokaöljyä 4 dl grahamjauhoja 11-13 dl vehnäjauhoja Uuni: 225 astetta

Murenna hiiva taikinakulhoon. Sekoita se pieneen vesimäärään ja lisää sitten kaikki loput ainekset. Alusta joukkoon lopuksi niin paljon vehnäjauhojha, ettei taikina enää tartu kulhoon. Kohota taikinaa kulhossa noin 30 minuuttia. Vaivaa taikinaa hetki kevyesti jauhotetulla alustalla. Jaa se kahtia ja pyöritä tangoiksi. Leikkaa kumpikin tanko 10-12 osaan ja pane palat leikkauspinta ylöspäin pellille leivinpaperin päälle. Paista sämpylöitä uunin keskitasossa 25 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet hienon värin. Anna niiden jäähtyä ritilällä leivinliinan alla.

Seesaminsiemenleipä

Hiivaleipäjauhot ja sesaminsiemenet tekevät tämän vuokaleivän hieman tavallista karkeammaksi. Tarvitset kaksi 1 3/4 litran vetoista vuokaa.

Kahteen leipään tarvitaan: 50 g hiivaa 5 dl kädenlämpöistä vettä (noin 37 asteista) 2 tl suolaa 2 rkl ruokaöljyä 1 rkl fariinisokeria 2 dl kuorittuja seesaminsiemeniä 12-13 dl hiivaleipä- tai erikoisvehnäjauhoja

Uuni: 200 astetta Murenna hiiva taikinakulhoon. Liuota se pieneen määrään taikinanestettä ja lisää sitten loput ainekset, mutta säästä 1/2 dl seesaminsiemeniä. Alusta joukkoon sen verran vehnäjauhoja, ettei taikina enää tartu kiinni. Kohota taikinaa kulhossa noin 30 minuuttia. Voitele vuoat. Vaivaa taikinaa kimmoisaksi jauhotetulla alustalla. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile osat pitkulaisiksi leiviksi vuokiin.

Kohota leipiä vuoissa noin 30 minuuttia. Voitele leivät haalealla vedellä ja ripottele päälle loput siemenet. Paista uunin keskitasossa 30-40 minuuttia tai kunnes leivät ovat saaneet hienon värin myös pohjaansa. Voit tarkistaa sen kumoamalla leivät vuoista. Anna leipien jäähtyä ritilällä leivinliinan alla tai ilman liinaa.

Karkeat hampurilaissämpylät

Tästä taikinasta voit leipoa hampurilaissämpylöitä tai käyttää puolet taikinasta tavalliseksi leiväksi. 25 sämpylään tarvitset: 50 g margariinia 50 g hiivaa 5 dl maitoa, noin 37 asteista 1 tl suolaa 1 dl vehnänalkioita 8 dl hiivaleipäjauhoja 6-7 dl vehnäjauhoja

Uuni: 250 ja 200 astetta (leipä) Sulata margariini kattilassa. Kaada sekaan maito ja anna lämmetä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitotilkkaan ja sekoita sitten kaikki ainekset. Käytä lopuksi sen verran vehnäjauhoja, ettei taikina enää takerru kiinni. Kohota taikinaa kulhossa noin 35 minuuttia. Vaivaa taikina kimmoisaksi kevyesti jauhotetulla alustalla ja jaa se.

Kauli 1,5 cm paksu levy ja ota siitä pyöreitä sämpylöitä muotilla, jonka halkaisija on 10 cm, jos haluat valmistaa hampurilaisia. Käytä koko taikina sämpylöihin tai tee puolesta taikinasta leipä. Pane kohoamaan pellille leivinpaperin päälle. Kohota pellillä noin 30 minuuttia. Paista ensin sämpylöitä 8-10 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet hienon värin. Leipää paistetaan noin 30 minuuttia. Kumpiakin uunin keskitasossa. Anna jäähtyä ritilällä liinan alla.

Omenahampurilainen

Hyvä muunnos tavallisesta hampurilaisesta. Tähän ei tarvita rasvaista kastiketta, sillä siitä tulee mehukas ja hyvä ilmankin. Paista hienoksi siivutettua sipulia vähässä rasvassa paistinpannulla samalla kun paistat jauhelihapihviä, joka saa sipulista lisää makua. Sirottele sipulin päälle currya. Lämmitä sillä aikaa kotona paistetut hampurilaissämpylät uunissa 125-150 asteessa. Paista lopuksi paksua omenaviipaletta pannulla pari minuuttia kummaltakin puolelta, että se vähän pehmenee. Pane omenaviipale pihvin ja sämpylän päälle, levitä vähän hyvää sinappia ja pane väliin vielä runsaasti sipulia.

Seesaminsiemenleipäviipaleen kanssa maistuvat vaikkapa mäti ja katkaravut.Omenahampurilainen on varmasti monille uusi tuttavuus.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat