Se on luomua

Mitä se luomu oikeastaan on?

Perustietoa luomusta

Luomutuote on luonnonmukaisesti ilman tehoaineita tuotettu elintarvike. Luomuliha ja luomumaitotuotteet ovat luonnonmukaisesti tuotetulla rehulla ruokittujen eläinten lihaa ja maitotuotteita.

Luonnonmukaisen tuotannon perustana on maan hoitaminen. Luomutuotannossa ei käytetä keinolannoitteita eikä synteettisesti valmistettuja torjunta-aineita. Maan kasvukuntoa pidetään yllä viljelykierrolla ja eloperäisillä lannoitteilla, kuten kompostoidulla karjanlannalla ja viherlannoituksella. Taudit ja tuholaiset pyritään torjumaan jo ennalta, mutta jos niitä kuitenkin ilmaantuu, torjuntaan käytetään tuholaisten luontaisia vihollisia. Geenimuuntelu on luomutuotannossa kielletty. Tutkimusten mukaan luonnonmukainen tuotanto ylläpitää luonnon monimuotoisuutta tavanomaista tuotantoa paremmin.

EU:n luomuasetuksen mukaan sanoja luomu, luonnonmukaisesti tuotettu tai muita tähän viittaavia ilmaisuja kuten bio, eko, ekologinen, biologinen saa käyttää tuotteen nimessä vain, jos sen maatalousperäisistä raaka-aineista vähintään 95 prosenttia on luonnonmukaisesti tuotettu. Tuotteessa saa käyttää enintään 5 prosenttia sellaisia tavanomaisesti tuotettuja raaka-aineita, joita ei toistaiseksi ole saatavana luomuna. Nämä tavanomaisena toistaiseksi sallitut raaka-aineet on lueteltu EU:n luomuasetuksen liitteessä. Periaatteena on, että luonnonmukaisesti tuotettuna saatavilla olevaa raaka-aineitta ei saa korvata tavanomaisesti tuotetulla.

Luomutuotteiden saatavuus

Kauppojen valikoimissa on keskimäärin jo lähes 150 luomutuotetta, parhaimmillaan lähes 700 tuotetta. Suurin valikoima on auto- ja hypermarketkokoisissa myymälöissä. Luomuvalikoima on paras viljavalmisteissa sekä tuorepuolen tuotteissa, kuten leivissä, kasviksissa ja hedelmissä. Luomuleipää, -hiutaleita ja -jauhoja on kaupoissa valittavissa usean eri valmistajan valmistamina. Kasviksista on saatavilla perunaa, porkkanaa ja sipulia. Satokauden aikana myös kurkkua ja tomaattia on yleisesti saatavilla. Hedelmistä appelsiinleja, omenoita, kiivejä ja avokadoja on parhaiten tarjolla. Luomumaidon, -jogurtin ja -juuston tarjonta on parantunut viime aikoina selvästi. Sen sijaan esimerkiksi lihan ja lihavalmisteiden, einesten ja leivonnaisten osalta luomutuotevalikoimat ovat vielä suppeat ja luomuvaihtoehtoja kaivattaisiin lisää.

Tietoa luomutuotteiden tuottajista ja valmistajista voit etsiä Finfood luomun luomutuoterekisteristä.

Lähde: Finfood Luomu

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja