Scream 4

USA 2011. Ohjaus: Wes Craven. Käsikirjoitus: Kevin Williamson. Tuotanto: Wes Craven, Iya Labunka. Kuvaus: Peter Deming. Leikkaus: Peter McNulty. Pääosissa: Courteney Cox, Neve Campbell, David Arquette, Emma Roberts, Hayden Panettiere, Rory Culkin, Adam Brody, Erik Knudsen. Kesto: 98 min.

Kauhuväristelyjen sekä niitä parodioivien komedioiden fanit huokaisivat helpotuksesta kuullessaan Scream-hittien alkuperäistekijöiden palanneen kehiin. Lajitietoisen maskimurhaajan neljäs seikkailu on yllättävän onnistunut, kiitos ohjaaja Wes Cravenin ja käsikirjoittaja Kevin Williamsonin.

Myös vanhan näyttelijäjengin kova ydin on koossa. Sidney Prescott (Neve Campbell) on päässyt kymmenessä vuodessa jaloilleen ja on nyt selviytymisoppaan menestyskirjailija. Hän palaa kotikaupunkiinsa Woodsboroon, missä tapaa muun muassa keskenään avioituneet sheriffi Deweyn (David Arquette) ja tähtireportteri Galen (Courteney Cox). Historia alkaa toistaa itseään, veitsellä huitova naamioveijari on palannut.

Screamit ovat alusta asti olleet lajityyppiä kommentoivia, säännöistään tietoisia veriurheiluja, mutta nyt ollaan vielä astetta pidemmällä, kun vitsit ja viittaukset suuntautuvat itse elokuvasarjaan sekä sen sisällä toteutettuun Stab-elokuvaan Sidneyn karuista nuoruusvaiheista.

Edellisen sukupolven tragedia on seuraavan sukupolven vitsi, kuten Dewey lakonisesti toteaa. Nuoret jahdatut tietävät jo, että puhelimen ääni ei lupaa hyvää, eikä varsinkaan kuuluisa kysymys: ”Mikä on lempikauhuleffasi?” Uusi kaiken nähnyt sukupolvi osaa hyödyntää internetiä ja mitä vain muita mahdollisia muita vimpaimia, mutta auttavatko nekään, kun mielipuoli on liikkeellä?

Keskiössä on teinityttö Sherrie (Lucy Hale), jolla on taakkanaan epäluotettava ex-poikakaveri ja tukenaan ystävät, jotka yksi kerrallaan alkavat saada pelottavia puheluita. Mehukasta murhajuttua havitteleva puumanainen Gale puolestaan lyöttäytyy kimppaan lukion filminörttien kanssa.

Scream 4 ei ehkä ole suurta taidetta, mutta se on parhaimmillaan viihdyttävä sekoitus perinteen kunnioitusta, uusia temppuja ja itseironiaa. Sekä ihan oikeasti pelottavaa säikyttelyä

Teksti. Tuuve Aro

Lue myös:

    Uusimmat