Schengenin sopimus eduskunnalle

Rajatarkastusten lakkauttamiseen tähtäävä ns. Schengenin sopimus siirtyy eduskunnan käsittelyyn. Hallitus antoi tänään esityksen Suomen liittymisestä sopimukseen.

Schengenin sopimuksen tai itse asiassa sopimusten keskeinen sisältö on, että tarkastukset sopimukseen liittyneiden EU-maiden rajoilla lakkautetaan asteittain. Alueen ulkorajoilla noudatetaan yhdenmukaista menettelyä. Samassa yhteydessä eduskunnan on määrä hyväksyä sopimus, jolla EU:n ulkopuoliset maat Norja ja Islanti tulevat mukaan Schengen-yhteistyöhön. Tällä järjestelyllä varmistetaan perinteisen pohjoismaisen liikkumisvapauden jatkuvuus. Suomi allekirjoitti Schengenin sopimuksen toissa vuonna. Alkuperäinen Schengenin sopimus on vuodelta 1985 ja yleissopimus vuodelta 1990.

Schengenin sopimus tulee Suomessa voimaan sen jälkeen, kun kaikki sopimuspuolet ovat ilmoittaneet hyväksymisestään. Erikseen ratkaistaan se, milloin järjestelmää ryhdytään soveltamaan Suomessa.

Aikataulu myöhässä

Alun perin tarkoituksena oli, että passitarkastukset olisi voitu lopettaa ensi vuonna. Aikataulu on kuitenkin myöhässä. Syksyllä arveltiin, että rajatarkastukset matkoilla Pohjoismaiden ulkopuolelle muihin EU-maihin poistuisivat aikaisintaan vuonna 2001. Hallituksen esityksessä ennustetaan, että todennäköinen sopimuksen soveltamisaika on vuoden 2000 paikkeilla.

Keskeisenä syynä viivästyksiin on ollut se, että järjestelmään liittyvän tietokannan laajentaminen on osoittautunut odotettua hankalammaksi. Tietojärjestelmän on toimittava, jotta alueen ulkorajoilla pystytään pysäyttämään jossakin maassa etsityt ihmiset tai esimerkiksi varastettu tavara.

Yhteisen tietojärjestelmän luomisen lisäksi tarvitaan myös muita mittavia teknisiä valmisteluja. Esimerkiksi lentoasemilla pitää sisäinen ja ulkoinen liikenne erotella toisistaan. Euroopan unionin perussopimuksia muuttavaan Amsterdamin sopimukseen liittyy pöytäkirja, jolla Schengen-järjestelmä sulautetaan unionin rakenteisiin sen jälkeen, kun Amsterdamin sopimus on tullut voimaan. Ministerineuvoston työryhmissä on käsitelty jo sulautumisesta aiheutuvia käytännön toimia. Hallituksen esitys Amsterdamin sopimuksen hyväksymisestä on jo eduskunnan käsittelyssä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat