Sauna-asuntojupakka: Kansanedustaja Vähämäki välttyy syytteeltä törkeästä petoksesta – ei yrittänyt hyötyä tilanteesta

Kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen kellarisauna-asunto avasi ovensa saunojille 0:33
Kohuttu kellariasunto avasi ovensa saunojille lokakuussa.

Kansanedustaja Ville Vähämäki (ps.) ei saa syytettä niin sanotussa sauna-asuntojupakassa. Helsingin syyttäjänvirasto päätti asiasta tänään. 

Keskusrikospoliisi tiedotti joulukuussa, että Vähämäkeä epäillään törkeästä petoksesta. Teuvo Hakkaraista puolestaan ei epäilty rikoksesta.

Vähämäki ja Hakkarainen olivat vuokranneet Töölöstä saunahuoneiston, jota Vähämäki käytti toimistotilana ja Hakkarainen kakkosasuntona.

Esitutkinnan mukaan Vähämäen epäiltiin nostaneen eduskunnalta korotettua kulukorvausta ns. kakkosasuntoa varten ilman laillista perustetta 4.9.2013–11.11.2015 välisenä aikana.

Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirien ulkopuolella asuvana kansanedustajana Vähämäellä oli oikeus saada edustajanpalkkiolaissa säädettyä korotettua kulukorvausta edustajantoimen hoitamista varten hankittuun asuntoon.

Saa vai eikö saa asua?

Vähämäen vuokraamaa saunatilaa ei olisi kuitenkaan saanut käyttää asumiseen. Huoneistoa koskevassa vuokrausilmoituksessa oli kerrottu, että huoneistossa voi yöpyä satunnaisesti, mutta ei asua ja että ulkopaikkakuntalainen voi käyttää huoneistoa satunnaisesti asuntona.

Helsingin kaupungin tarkastuslausunto, jossa huoneiston käyttö asumiseen kiellettiin, oli annettu vasta esitutkinnan alkamisen jälkeen.

Vaikka saunatilassa ei olisi saanut asua, ei Vähämäellä ollut syyttäjän mukaan hyötymistarkoitusta. Myöskään eduskunnalle ei aiheutunut taloudellista vahinkoa.

KRP:n mukaan rikoksella on aiheutettu eduskunnalle noin 13 000 euron vahinko, jonka epäilty on maksanut takaisin.

Näin ollen syyttäjä ei epäile, että Vähämäki olisi tahallaan erehdyttänyt eduskuntaa.

Lue myös:

    Uusimmat