Satu Kunnas on toista kautta naisten ykkösmaalivahti

Suomen jalkapallonaiset aloittavat EM-lopputurnauksen sunnuntai-iltana Manchesterissä, jossa vastaan asettuu isäntämaa Englanti. Perimmäisestä lukosta ei ole epäselvyyttä, sillä jo vuosina 1996, 1997 ja 1998 yhden maaottelun tililleen saanut Satu Kunnas on oppivuosien jälkeen lunastanut tonttinsa.

Kaikkiaan Kunnas, 27, on pelannut maalissa 43 maaottelua, joista kolmannes karsintapelejä. Lopullisesti hän löi itsensä läpi Suomen ykkösvahtina kevättalvella 2004, kun itseoikeutettu Johanna Lindell hiukan yllättäen lopetti.

Alkujaan Kunnas on Nummelan tyttöjä ja muistaa seisseensä maalin suulla jo ensimmäisissä treeneissä. Ensin hän vuorotteli myös kentällä, kunnes seuravaihdoksen myötä kotiutui pääkaupunkiseudun mestaruussarjajoukkueisiin puhtaasti veräjän vartijaksi. Kultaa tuli jo 1995 HJK:ssa.

Täksi kaudeksi Satu palasi Suomeen kahden vuoden visiitiltä Norjasta. Siellä hän edusti kahta seuraa, joissa molemmissa tuli pronssia.

- Kyllä kehitykseni kannalta nämä Norjan vuodet olivat erittäin tärkeitä. Ensimmäisenä vuonna sormileikkaus haittasi, mutta toisena pelasin kaikki pelit ja sain itseluottamusta sekä vastuun myötä pelirutiinia.

- Myös valmennus oli mieleen, mutta silti päätin palata Suomeen. Suurin syy oli halu päästä opiskelemaan ja lyhentää matkojen etäisyyksiä.

- Pyrin ja pääsin poliisikouluun Tampereelle. Sain siirrettyä aloituspaikkani ensi marraskuun erään, sillä halusin nyt keskittyä täysillä tähän EM-projektiin.

Uudeksi seurakseen Kunnas löysi Pietarsaaren Unitedin. Hän haluaa pelata hyvin hoidetussa ja menestyvässä seurassa, ja toisaalta Helsingin seudun joukkueilla maalivahtitilanteet olivat hyvällä tolalla.

Poliisikoulu kestää 2,5 vuotta, eikä Kunnas ole vielä päättänyt, miten pystyy parhaiten yhdistämään pelaamisen ja opiskelun.

- Kun on tiettyyn tasoon tottunut, ei ole motiivia jatkaa missä tahansa. Uran jälkeen maalivahtivalmennus kiinnostaa, mutta pieni hengähdystauko välissä tarvitaan.

Menestys oli ajan kysymys

Kunnas kiittää Suomen joukkueen hyvää henkeä ja positiivista fiilistä. Hänen mielestään on etu, että joukkue voi lähteä ilman paineita.

- Olemme tehneet monta vuotta töitä, ryhmä on säilynyt lähes samana. Itselle ei tämä menestys ole ollut yllätys, ja ulkomailla moni on kehittynyt. Meillä on taitavia hyviä pelaajia. Voi sanoa, että selviytyminen EM-kisoihin on ollut vain ajan kysymys, joka nyt on toteutunut, Kunnas pohtii.

Myös hän puhuu välieräpaikasta yhteisenä unelmana, johon on tarkoitus yltää pelaamalla iloista jalkapalloa.

Norjan jalkapallon kokeneena Satu nostaa pohjoismaisten suosikkien Ruotsin ja Tanskan rinnalle myös tunturimaan.

Norja voitti 2000 Sydneyssä olympiakultaa kukistaessaan USA:n 3-2 finaalissa. Vaikka Ateena meni sivun suun, sikäläisen olympiakomitean rahoitus väheni ja yleisöluvut ovat melko alamaissa, Norjan 90-luvun menestys on kuitenkin poikinut uusia hyviä pelaajia.

- Norja on maailmanlistan kolmas, Kunnas vahvistaa maan uuden pelaajamateriaalin kypsymistä. Viimeksi kaatui Kanada 3-0 valmistavassa ottelussa ennen EM-turnausta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat