Mainos

Sateet haittaavat viljan puintia

Kosteissa kasvustoissa viihtyvät homesienet aiheuttanevat jonkin verran satotappioita. Sateet ovat myös lakoonnuttaneet kasvustoja ja heikentäneet peltojen kantavuutta.

Viime viikkojen runsaat sateet ovat hankaloittaneet viljan puintia monin paikoin. Sateet ovat lakoonnuttaneet kasvustoja ja peltojen kantavuus on heikentynyt, selviää ProAgrian Maaseutukeskusten tänään julkaistusta kasvutilannekatsauksesta.

Lähiviikot näyttävät, minkä verran kosteissa kasvustoissa viihtyvät homesienet aiheuttavat satotappioita. Sateiden takia ainakin Etelä-Suomessa puinnit ovat alkaneet kangerrellen ja Varsinais-Suomessa syysviljat kärsivät laatutappioita.

Syysviljan ohella aikaisten ohrien puinti on alkanut lähes koko maassa. Kasvustot ovat normaalissa kehitysvaiheessa Etelä-Karjalaa lukuun ottamatta, missä ollaan lähes viikon jäljessä.

Rukiin ja syysvehnän puinti on Varsinais-Suomessa puolessa välissä. Ruissadosta odotetaan määrältään normaalia, mutta laadun ratkaisevat pitkälti kuluvan viikon säät. Syysvehnästä odotetaan laadultaan vaihtelevaa satoa.

Kauran ja kevätvehnän puintien arvioidaan alkavan tällä viikolla. Kevätviljoista odotetaan määrältään normaalia satoa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa jopa normaalia parempaa.

Vehnä- ja ohransadossa esiintyy ränsistymistä ja homeita kasvustoissa, joista tauteja ei ole torjuttu. Laikkutaudit alentavat jyväsatoa ja osa taudeista heikentää myös sadon laatua.

Myös ruokaperunan syyslajikkeiden korjuu on parhaillaan käynnissä. Varastoon nostettavan talviperunan korjuu pääsee vauhtiin elo-syyskuun vaihteessa. Sadosta odotetaan keskinkertaista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.