Mainos

Satakuntalaiselta tilalta löytyi Newcastlen tautia

Siipikarjassa, tarhatuissa linnuissa sekä luonnonvaraisissa linnuissa esiintyvä tauti ei tartu ihmisiin eikä muihin nisäkkäisiin.

Suomesta on löydetty vuosien tauon jälkeen helposti leviävää lintujen Newcastlen tautia. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan tautia on todettu Luvialla Satakunnassa sijaitsevan tilan kalkkunoissa.

Suomessa Newcastlen tautia todettiin edellisen kerran vuonna 1996 Oulun yliopiston lintutarhalla. Suomalaisesta siipikarjasta tautia tavattiin viimeksi vuonna 1971.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan kaikki luvialaistilan kalkkunat lopetetaan ja hävitetään. Lisäksi tuotantotilat desinfioidaan. Kolmen viikon kuluttua tästä tilalla tarkistetaan, onko tartunta hävinnyt. Tila tuottaa kalkkunoita teurastettavaksi, eikä tilalla ole muuta siipikarjaa.

Taudin leviämistä ehkäistään myös siten, että tilan ympärille muodostetaan vähintään kolmeksi viikoksi kolmen kilometrin levyinen suojavyöhyke ja kymmenen kilometrin valvontavyöhyke vähintään kuukauden ajaksi. Suoja- ja valvontavyöhykkeiden sisäpuolella on muitakin siipikarjatiloja, mutta ne voivat jatkaa toimintaansa joitakin rajoituksia lukuunottamatta. Esimerkiksi elävien lintujen ja siitosmunien vienti suojavyöhykkeen ulkopuolelle on kielletty ilman läänineläinlääkärin lupaa.

Alkuperästä ei vielä tietoa

Newcastlen tautia aiheuttava virus löytyi luvialaistilan kalkkunoista rutiinivalvonnan yhteydessä otetuista verinäytteistä kesäkuussa. Kalkkunoilla ei ollut taudin oireita, mikä ministeriön arvion mukaan johtui siitä, että kalkkunat ovat melko vastustuskykyisiä virukselle.

Newcastlen tauti leviää helposti siipikarjasuojasta toiseen esimerkiksi lintujen, rehun ja ihmisten mukana. Tauti voi levitä myös tuulen mukana.

Luvialaistilan taudin alkuperää on yritetty selvittää, mutta toistaiseksi syytä ei ole löydetty. Newcastlen taudin lähdettä ei aina löydetä, koska luonnonvaraiset linnut voivat sitä levittää.

Tauti havaittiin nyt ensi kertaa siipikarjan terveystarkkailun tuloksena. Valtio korvaa luvialaistilalle taudista aiheutuneet tappiot.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.