Vuokatin urheiluopiston valmennuskeskuksen johtaja Vesa-Pekka Sarparanta vahvisti sunnuntaina STT:lle saman, minkä hän on kertonut keskusrikospoliisin (krp) kuulustelussa. Krp kuuli häntä todistajana, ei rikoksesta epäiltynä. Sarparanta kertoo saaneensa epäilyttäviä, nestemäisiä ja pistoksella annettavia aineita ampulleissa. -Ne heitin välittömästi pois. En tiedä, mitä ne loppukädessä olivat, Sarparanta totesi STT:lle.
Hän myöntää saaneensa venäläisiltä myös immunologisia lisäravinteita, muun muassa Levoton-nimistä ainetta. Sarparannan mukaan ajatus "immunologisesta ohjelmasta" lähti venäläisen professorin luennosta Kuortaneella 1995. -Immunologisen projektin tavoite oli saada kaikelle kansalle tällainen 'passi', jolla oltaisiin päästy selvittämään vastustuskyvyn taso ja löytämään profiili sairastumisalttiuteen, Sarparanta selvittää.
-Se oli aivan mahtava ajatus. Voisi auttaa ihmistä pysymään terveempänä, olisi helpompi elää ja tehdä työtä. Tämä oli rehellisesti tavoite. "Immunologinen passi" jäi haaveeksi. Sarparanta kertoi, että asia vaipui yrityksistä huolimatta unholaan, vaikka Kainuun keskussairaala yritti saada hanketta jalkeille vielä vuosi sitten. -Ruotsissa Göteborgin yliopisto on myös yrittänyt, Sarparanta tietää.
Sarparanta vakuuttaa toimineensa immunologisen ohjelman eteen rehellisin tarkoitusperin. Hän ei usko, että krp:n löytämää, myös kiellettyjen aineiden käytön sisältävää "farmakologista ohjelmaa" olisi käytetty Suomen hiihdossa. -En usko, että suomalaiset ovat tällaista ohjelmaa koskaan käyttäneet, Sarparanta sanoi. Hän korostaa, että immunologinen ja farmakologinen ohjelma ovat kaksi eri asiaa.
Sarparanta myöntää, että mahdollisesti jossain immunologisessa palaverissa on saatettu puhua farmakologisesta ohjelmastakin. STT ei tavoittanut sunnuntaina Hiihtoliiton entistä päävalmentajaa Pekka Vähäsöyrinkiä.
(MTV3/STT)