Sammutustyöt jatkuvat yli 200 ihmisen voimin Kalajoella, itsestään kaatuilevat puut uhkana – "Fyysiset voimavarat aivan äärirajoilla"

1:55
Katso video: Tältä Kalajoen metsäpaloalue näyttää ilmasta.

Kalajoen maastopaloalueella sammutushenkilöstön turvallisuutta ovat vaarantaneet itsestään kaatuilevat puut, kertoo Jokilaaksojen pelastuslaitos.

Torstaina loppuillasta julkaistun tiedotteen mukaan puiden juuristossa ollut turvepitoinen maaperä on palanut ja puut kaatuvat herkästi tuulessa. Juuripaakun alta paljastuu yleensä liekkeihin leimahtava palopesäke.

Tuulenpuuskista huolimatta paloalueen rajaus on pitänyt. Illalla alueen ohitse kulki ukkospilviä. Rintaman vuoksi voimistuneet puuskittaiset tuulet saivat palon viriämään paikoittain, mutta rajoituslinjat onnistuttiin pelastuslaitoksen mukaan pitämään.

– Tärkein tavoite edelleen on pyrkiä pitämään valmistellut rajoituslinjat. Kaiken varalta varaudumme tilanteen yllättävään muuttumiseen sekä maastossa, että johtamistoiminnassa, torstai-illan tiedotteessa kerrotaan.

Pelastuslaitos kertoi aiemmin torstaina, että alueelle on luvattu sateita perjantaina. Tuolloin ei ollut kuitenkaan vielä tiedossa, kuinka tarkasti ne osuvat itse paloalueelle.

Pelastuslaitos kertoo, että palo ei illan tietojen mukaan aiheuta välitöntä uhkaa asutukselle. Tuulen alapuolella olevia asukkaita ja kiinteistöjen omistajia kuitenkin kehotettiin yhä seuraamaan tilannetta ja varautumaan tarvittaessa omatoimisesti evakuoitumaan.

"Työvuoron pituus on pahimmillaan 24 tuntia siellä maastossa"

Aiemmin torstaina kerrottiin, että sammutustehtävissä sekä niitä tukevissa tukitehtävissä oli lähes 250 henkilöä. Myöhäisillan jatkotiedotteessa kerrotaan sammutustehtävissä olevan henkilöstön määrän olevan suurin piirtein ennallaan.

Pelastusjohtaja Jarmo Haapanen kuvailee sunnuntaista asti kestänyttä sammutustyötä erittäin raskaaksi.

– Fyysiset voimavarat ovat aivan äärirajoilla kaikilla, kun työvuoron pituus on pahimmillaan 24 tuntia siellä maastossa. Me emme ole vielä pystyneet lyhentämään vuoroja, koska meillä ei ole ollut riittävästi vaihtohenkilöstöä saatavilla, Haapanen kertoi STT:lle torstaina päivällä.

Lisäksi maasto on Haapasen mukaan vaikeakulkuista.

– Kalajoen maastopalossa tekevät kaikki vaativaa fyysisesti ja henkisesti raskasta työtä yhteiskuntamme hyväksi! Olen ylpeä heistä ja mielettömän iloinen, että olen tällä monipuolisella alalla hienojen ihmisten parissa töissä, pelastusjohtaja tviittasi kello yhden maissa torstain ja perjantain välisenä yönä.

Palon alkamisen jälkeen on sattunut kaikkiaan neljä lievää työtapaturmaa. Torstaina yksi sammutustoimintaan osallistunut loukkaantui lievästi saatuaan tuki- ja liikuntaelinvamman.

Paloalueen koon arvioitiin torstaina olevan noin 300 hehtaaria.
Siviilejä kehotetaan välttämään aluetta, ja drone-koptereiden käyttö on kielletty alueella lentosammutustoiminnan vuoksi.

4:13
Poliisi saapui kolmelta yöllä evakuoimaan Markun maastopalojen vuoksi. Katso videolta, miten hän kuvaa tunnelmaa Kalajoella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja