Salakuuntelu väheni - poliisin aika ei riitä

Poliisin rikostutkinnassa käyttämä tekninen kuuntelu väheni viime vuonna. Sisäministeriön mukaan merkittävä syy tutkintakeinon vähenemiseen on se, että nauhoitteiden läpikäyminen on työlästä ja aikaa vievää. Sen sijaan puhelinkuunteluiden määrä pysyi ennallaan.

Viime vuonna poliisille myönnettiin tekniseen kuunteluun 38 lupaa, joista vain 25 käytettiin.

Vuonna 2006 lupia myönnettiin 42, joista 31 toteutettiin. Oikeusasiamiehen vuosikertomuksessa todetaan keinon siis vähentyneen edelleen, vaikka se on jo puolittunut aiempiin vuosiin verrattuna

Tekninen kuuntelu tarkoittaa sitä, että poliisi sijoittaa tilaan salaa mikrofonin ja tallentaa keskustelut. Teknistä kuuntelua käytettiin pääasiassa huume- ja väkivaltajuttujen selvittämiseen.Valtaosa teknisistä kuunteluista toteutettiin vankilassa. Asuntoja kuunneltiin neljä kertaa.

Sisäministeriön mukaan asuntokuuntelujen määrä on vähentynyt koska, poliisin tutkinnanjohtajat pitävät julkisen asiamiehen määrämismenettelyä riskinä esitutkinnan salassa pysymiselle. Kun käräjäoikeus käsittelee asuntokuuntelua, mukana on julkiseksi asiamieheksi määrätty asianajaja.

Telekuuntelu ei lisääntynyt

Oikeusasiamiehen vuosikertomuksen mukaan poliisi puhelinkuuntelulupien määrä pysyi suurin piirtein ennallaan. Viime vuonna poliisi kuunteli 541 epäillyn puhelinkeskusteluja. Tulli kuunteli 106:a epäiltyä. Määrä nousi edellisvuodesta.

Soluttautuminen yhä vähäistä

Oikeusasiamiehen kertomuksesta selviää, että vuonna 2007 poliisi käytti peitetoimintaa "kymmenkunta" kertaa. Peitetoiminnassa poliisimies solutetaan rikollisryhmään hankkimaan tietoja. Peitetoimintaa käytettiin eniten huumejuttujen selvittämiseen ja sitä suorittaa pieni joukko erityiskoulutuksen saaneita poliisimiehiä

Poliisi ei ole julkisesti kertonut peitetoimintatapauksista ja lain mukaan poliisin on raportoitava niiden käytöstä oikeusasiamiehelle.

Peitetoimintaa käytettiin eniten huumejuttujen tutkinnassa

- Perustavaa laatua oleva ongelma on, että näitä keinoja koskevat säännökset ovat kovin laveita. Tämä tuottaa ongelmia paitsi niiden varsinaisille soveltajille myös toiminnan valvojille, oikeusasiamies arvioi.

Oikeusasiamiehelle on asetettu eräänlainen salaisen takuumiehen rooli. Oikeusasiamies valvoo, muttei voi paljastaa epäkohtia julkisuuteen.

- Poliisin teknisten ja taktisten menetelmien salassapito rajoittaa laillisuusvalvonnassa esiin tulleen julkistamista vielä telepakkokeinojakin huomattavasti enemmän.

- Oikeusasiamiehen harjoittama valvonta on näidenkin keinojen osalta jälkikäteistä ja parhaimmillaankin varsin yleiskatsauksellista, vuosikertomuksessa todetaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat