Mainos

Salaa-asuminen lisääntynyt Ruotsissa

Tuhannet, ehkä jopa kymmenettuhannet ihmiset asuvat ja ansaitsevat elantonsa Ruotsissa laittomasti. Syynä on kiristynyt siirtolaispolitiikka.

Ruotsissa tuhannet ihmiset asuvat ja ansaitsevat elantonsa laittomasti. Tarkkaa lukua ei tiedä kukaan, arviot vaihtelevat 10 000:sta 50 000:een. Salaa-asuminen on kasvanut Ruotsissa viime vuosina samaan tahtiin, kun siirtolaispolitiikka on kiristynyt.

Yksi tuhansista salaa asuvista on Javier.

- Yritän elää rauhallista elämää. Käydä töissä ja palata kotiin. Juhliin ei voi mennä eikä diskoon, jottei joudu vaikeuksiin. Näin olen asunut Ruotsissa pitkään ilman papereita, Javier sanoo.

Ruotsissa salaa asuvat käyvät ahkerasti töissä, mutta virallisesti heitä ei ole olemassa. Heillä ei ole henkilötunnusta, eivätkä he sairastuessaan voi mennä lääkäriin tai laittaa lapsiaan kouluun. He eivät ole myöskään pakolaisia, eivätkä koskaan hakeneet turvapaikkaa.

Tutkija Thord Pettersson ammatillisesta keskusjärjestöstä LO:sta kertoo tilanteen pahentuneen viime aikoina.

- Olemme nähneet viime vuosina selvän kasvun. Vaikka kyseessä on vanha ongelma, joka on ollut täällä ehkä pidempäänkin kuin 10 vuotta, on kasvua ollut ehdottomasti viime aikoina.

Kasvun takana on kiristynyt siirtolaispolitiikka, joka on saanut entistä useamman etsimään uusia keinoja Ruotsin työmarkkinoille. Osa poliitikoista, kuten esimerkiksi Ympäristöpuolueen kansanedustaja Gustav Fridolin, armahtaisi laittomat maassa olijat.

- Politikkojen täytyy nyt herätä. Se, mitä voimme tehdä, on armahtaa. Antaa näiden ihmisten tulla laillisesti työmarkkinoille, tekemään töitä Ruotsin eteen. Samalla he pääsisivät osallisiksi hyvinvointipalveluista. Heidän lapsensa pääsisivät hoitoon ja saisivat koulutuksen, Fridolin sanoo.

Samoilla linjoilla on myös Javier.

- Ruotsalaiset ja myös poliisi tietävät laittomista siirtolaisista. He eivät kuitenkaan tee mitään.

Moni ruotsalainen näyttäisi siis olevan tilanteeseen tyytyväinen ainakin niin kauan, kun saa esimerkiksi asuntonsa siivottua erittäin huokeaan hintaan.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 07.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.