Mainos

Saksan vaalivoittajille satoi onnitteluja

Saksan punavihreälle hallitusrintamalle satoi tänään onnitteluja eri puolilta maailmaa, kun kävi ilmi, että koalitio jatkanee maan johdossa myös tulevan vaalikauden ajan. Onnentoivotuksensa esittivät mm. EU-maiden, Kiinan ja Puolan edustajat.

Myös EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi lähetti Schröderille onnittelunsa. EU:n puheenjohtajamaan Tanskan lausuntoa odotetaan myöhemmin tänään.

-Tämä oli hyvä valinta. Olen vakuuttunut, että Schröderin pysyminen liittokanslerina on hyvä asia, sanoi Puolan pääministeri Leszek Miller.

Myös Ruotsin pääministeri Göran Persson totesi olevansa erittäin tyytyväinen punavihreiden voittoon.

Kiina korosti virallisessa onnittelussaan Saksan ja Kiinan suhteiden tärkeyttä maailman tasapainon kannalta, ja vakuutti Kiinan tekevän töitä maiden suhteiden kehittämiseksi entisestään.

Kansainvälisissä kommenteissa uskottiin lisäksi Saksan ulkopoliittisen linjan pysyvän melko lailla nykyisen kaltaisena. Vaalituloksen ei uskottu myöskään vaikuttavan EU:n laajenemisaikatauluun. Mutta esimerkiksi ranskalainen talouslehti La Tribune ja brittiläinen Financial Times epäilivät kuitenkin tulevan hallituksen niukan enemmistöaseman tuottavan jatkossa vaikeuksia ja heikentävän mahdollisuuksia muutosten tekemiseen.

Vaalitulos johti eroon


Saksan liberaalisen FDP-puolueen varapuheenjohtaja Jürgen Möllemann erosi tänään tehtävästään. FDP on syyttänyt Möllemannia puolueen heikosta vaalimenestyksestä liittopäivävaaleissa.

Puolueen kannatus nousi edellisistä vaaleista vain 1,2 prosenttiyksiköllä 7,4 prosenttiin, vaikka Möllemann oli suostutellut FDP:n asettamaan vaalitavoitteensa 18 prosenttiin.

Möllemann julkaisi vaalien alla pamfletin, jossa hän hyökkäsi kiivaasti kristillisdemokraattien Michael Friedmania vastaan. Friedman on yksi Saksan eturivin juutalaisvaikuttajista, kun Möllemann puolestaan tunnetaan vahvoista arabisympatioistaan.

Möllemann toimii myös Saksan runsasväkisimmän osavaltion, Nordrhein-Westfalenin, pääministerinä. Hän aikoo ilmeisesti jatkaa tässä tehtävässään.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.