Mainos

Saksan ja Tsekin seminaarimatkat toivat kuluttajariitapomolle lahjussyytteen

Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlbergille luettiin torstaiaamuna lahjussyyte Helsingin käräjäoikeudessa. Syytteen mukaan Ståhlberg oli osallistunut kahdelle ulkopuolisten maksamalle seminaarimatkalle, vaikka lautakunta on käsitellyt tahojen juttuja.

Oikeustieteen tohtori Ståhlberg on kuuluisaa lakimiessukua. Hänen isänsä isoisä oli ensimmäinen Suomen tasavallan presidentti K.J. Ståhlberg.

Syytteessä ovat Ståhlbergin ohella matkoja maksaneet Suomen asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja Marko Pyykkönen sekä yhtiön hallituksen jäsen ja VVO:n liiketoimintajohtaja Eero Saastamoinen sekä VVO:n toimitusjohtaja Olli Salakka.

Ståhlbergia syytetään lahjuksen vastaanottamisesta ja muita lahjuksen antamisesta. Kaikki kiistivät syytteet.

17 vuotta kuluttajariitoja ratkonut Ståhlberg on tällä hetkellä oma-aloitteisesti virkavapaalla.

Hampuriin...

- Matkat ovat vaikuttaneet tai olleet omiaan vaikuttamaan Ståhlbergiin, syyttäjä Tuire Tammilehto sanoi.

Kuluttajariitalautakunta antaa ratkaisusuosituksia

Kuluttajariitalautakunta oli vuoteen 2007 saakka kuluttajavalituslautakunta. Se on elin, joka ratkoo kuluttajien ja yritysten riitoja. Lautakunta on vaihtoehto kalliille oikeudenkäynnille, koska sinne valittaminen ei maksa mitään.

Lautakunta ei anna toimeenpantavia päätöksiä, vaan ratkaisusuosituksia.

Lautakunta käsittelee kuluttajien ja yritysten välisiä riitoja, jotka koskevat kulutustavaroita ja -palveluja, asuntokauppaa, huoneenvuokraa, asumisoikeuden luovutusta ja takaus- ja panttaussitoumuksia. Suosituksia annetaan myös myös yksityishenkilöiden välisiin asuntokauppaa, huoneenvuokraa ja asumisoikeuden luovutusta koskeviin riitoihin

Lautakunta on puolueeton ja riippumaton ratkaisuelin, jonka kulut maksetaan valtion budjetista.

Ensimmäinen matka tapahtui elokuisena viikonloppuna 2007 Hampuriin. Ståhlbergille oli maksettu matkat, hotelli, ruuat ja juomat sekä golfin peluu. Etujen arvo oli 1260 euroa. Kutsujat olivat Pyykkönen ja Saastamoinen eli yritys maksoi kaikki kulut.

Ohjelman mukaan kyse oli "asunto- ja kiinteistöseminaarista".

- Ohjelma on ollut olemassa ja siihen on merkitty puheenvuoroja. Se oli kuitenkin muodollinen, eikä sellaisia pidetty. Mtään tiloja ei ollut. Matka oli vapaanajan viettoa, syyttäjä sanoi.

...ja Karlovy Varyyn

Toinen matka tehtiin huhtikuussa 2009 Tsekin Karlovy Varyyn. Tälläkin kertaa oli pelattu päivittäin golfia. Syyttäjän mukaan kustannus oli 1510 euroa ja kutsujina olivat Salakka ja Saastamoinen. Tämän matkan maksoi VVO.

- Tekoaikaan Ståhlberg on ollut valtioneuvoston nimittämänä virkamiehenä kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja. Suomen Asumisoikeus Oy:tä ja VVO:ta koskevia kuluttajariita-asioita on ollut tekoaikana Kuluttajariitalautakunnan käsiteltävänä, syyttäjä selvitti.

- Huomioon ottaen Ståhlbergin asema, tehtävät sekä edut antaneiden yritysten yhteys kuluttajariitalautakunnassa käsiteltäviin asumisoikeusasioihin, ei teko huomioon ottaen sen haitallisuus ja vahingollisuus ja muut tekoon liittyvät seikat ole kokonaisuutena arvostellen vähäinen.

Puolustus: "Ei tarkoitus vaikuttaa"

Lahjusten antamisesta syytettyjen kutsujien käsitys oli että Ståhlberg ei käsittele asumisoikeusasioita lainkaan. Tätä oli kysytty etukäteen, lahjuksen antamisesta syytettyjen puolustus totesi.

- Matkoille tarvittiin henkilö, joka tietää kuluttujariitalautakunnan toiminnasta. Hänet kutsuttiin sen takia. Ståhlberg ja Saastamoinen ovat hyviä ystäviä keskenään. Tarkoituksena ei ollut vaikuttaa siihen, mitä Ståhlberg teki. Mitään vaikuttamispyrkimystä ei ollut, asianajaja Mika Jauhainen sanoi.

- On totta, että pulpetteja ei ollut, mutta asiat käsiteltiin läpi.

Puolustuksen mukaan matka oli palkkio luennon pitämisestä.

Ståhlbergin asianajaja: "Edes teoriassa ei voida vaikuttaa"

Pauli Ståhlbergin puolustuksen mukaan vuoden 2007 uudistusten myötä asumisoikeus- ja vuokraasiat tulivat lautakunnan käsiteltäviksi, mutta samaan aikaan lautakuntaan perustetiin varapuheenjohtajan virka. Asumisoikeus- vuokraasiat olivat alusta alkaen varapuheenjohtajan tehtäviä.

- Ståhlberg ei ole koskaan ollut käsittelemässä näiden yritysten asioita, asianajaja Jarkko Jaatela totesi. Hänen mukaan edes teoriassa Ståhlbergin kautta ei voida vaikuttaa yritysten asioiden käsittelyyn lautakunnassa.

Puolustuksen käsityksen mukaan matkakulut korvattiin luentopalkkiona.

- Tämä oli hänelle työmatka, vaikka kyse oli vuosilomasta. Matkaan osallistumisen esteellisyydestä oli keskusteltu etukäteen ja todettu, ettei sellaista ole.

- Molempia matkoja varten Ståhlberg valmisti esityksen ja sen sisältö käytiin läpi.

- Ståhlbergin normaali luentopalkkio puolen tunnin luennosta on noin 700 euroa, Jaatela sanoi. Hänen mukaansa Ståhlberg on pitänyt luentoja mm. asianajajapäivillä ja eri yrityksille.Tähän on sivutoimilupa.

Syyttäjä vaatii kaikille sakkorangaistuksia.

Oikeus antaa päätöksen torstaina 12. heinäkuuta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.