Saksalaislääkärit "käväisivät" koomassa olevan Navalnyin luona – sairaala kieltää yhä siirron Saksaan: "Tämä on yritys tappaa hänet"

Venäläissairaala: Koomassa olevasta Navalnyista ei ole löytynyt jälkiä myrkytyksestä - MTV:n erikoistoimittaja analysoi oppositiojohtajan tapausta 8:34
MTV:n erikoistoimittaja analysoi Navalnyin tilannetta – sairaala kieltää siirron Saksaan

Kiistely venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin sairastumisen syystä ja mahdollisesta siirrosta Saksaan jatkui perjantaina.

Tukijoidensa mukaan Navalnyi myrkytettiin, mutta häntä hoitavan omskilaisen sairaalan mukaan veri- ja virtsakokeissa ei ole löydetty mitään jälkiä myrkystä.

Sairaalan johtava lääkäri Aleksandr Murahovski kertoi lehdistötilaisuudessa, että Navalnyin verensokeri saattoi romahtaa lennolla ja tämä johtaa tajunnan menettämiseen.

Selitys kuulostaa oudolta, sillä lentokoneessa otetulla silminnäkijävideolla Navalnyi huutaa tuskissaan. 

Syyksi lääkärien kiellolle siirtää Navalnyia Saksaan Murahovski mainitsi aineenvaihduntahäiriön, joka saattaa entisestään paheta lentomatkalla.

Varsinaista syytä sille, miksi Navalnyi on jo toista päivää koomassa ja hengityskoneessa, Murahovski ei kertonut.

Illansuussa heräsi toiveita, että Navalnyin tilasta saataisiin myös toinen arvio, kun ambulanssikoneella Saksasta saapuneet lääkärit päästettiin tutkimaan potilasta sairaalaan.

Heidän ei kuitenkaan sallittu puhua Navalnyin omaisten ja tukijoiden kanssa, vaan heidät kiidätettiin käynnin jälkeen pois sairaalasta.

Navalnyin edustajan Kira Jarmyshin mukaan venäläislääkärit kertoivat päättäneensä yhdessä saksalaisten kanssa, ettei Navalnyia voi siirtää.

Siirtoa järjestävän saksalaisjärjestön mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan saksalaislääkärit olisivat olleet valmiita toteuttamaan siirron.

Saksa ollut yhteydessä Venäjään

Navalnyin avustajan Leonid Volkovin mukaan Omskin sairaalassa kuhisi perjantaina viranomaisia, jotka vaikuttivat yrittävän salailla jotain.

– Harmaapukuiset miehet ovat kirjaimellisesti syrjäyttänet valkopukuisen lääkintähenkilökunnan näiden toimistoista, Volkov kertoi.

Navalnyin tukijoukot vetosivat perjantaina voimakkaasti sen puolesta, että Navalnyin siirto hoitoon Saksaan sallittaisiin.

Vaimo Julija osoitti vetoomuksen suoraan Venäjän presidentille Vladimir Putinille

Myös Saksan ulkoministeriö kertoi olleensa yhteydessä venäläisviranomaisiin tilanteen ratkaisemiseksi.

Navalnyin lähipiirin mukaan siirtoluvan viivyttäminen johtuu todellisuudessa halusta evätä Navalnyilta kunnon hoito ja tavoitteesta häivyttää merkit myrkytyksestä hänen kehostaan.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kuitenkin vakuutti, että siirron kieltäminen johtuu yksinomaan lääketieteellisistä syistä.

"Omskiin on vaarallista jäädä"

Navalnyin tukijoiden mukaan tämä sai myrkkyä Tomskissa torstaina aamulla juomassaan teessä.

– On kuolettavan vaarallista jäädä Omskin sairaalaan, missä ei ole laitteita tai saa diagnoosia. Siirtokielto on yritys tappaa hänet. Sen takana ovat lääkärit ja petolliset viranomaiset, jotka siirron kielsivät, Navalnyin edustaja Jarmysh kertoi aiemmin.

Oppositiojohtaja on ollut tarkoitus viedä Berliiniin Charite-sairaalaan hoidettavaksi. Lentoa järjestäneen Cinema For Peace Foundation -järjestön johtaja Jaka Bizilj kertoi Bildille, että järjestö on saanut Venäjällä tarvittavat asiakirjat. 

Järjestö junaili pari vuotta sitten myrkytyksen uhriksi joutuneen venäläisen Pussy Riot -ryhmän jäsenen Pjotr Verzilovin evakuoinnin hoitoon Saksaan.

Häntä hoidettiin samassa Charite-sairaalassa Berliinissä.

Lue myös:

    Uusimmat