SAK pelkää tulevaisuuden eläkkeiden puolesta: Nuoret maksumiehiksi

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly muistuttaa, että nuorilla on oltava työelämässä muukin rooli kuin pelkkä maksajan osa. "Pahimmillaan he joutuvat maksamaan vanhempien työeläkkeet korkein maksuin, mutta saavat itse heikon eläkkeen".

Vastuu nuorten tulevista eläkkeistä on tämän päivän päättäjillä. Nuorten on voitava luottaa siihen, että hekin saavat aikanaan eläkkeen, jolla tulee toimeen.

Yksityisten alojen työeläkemaksujen korotuksesta on sovittu vuoden 2014 loppuun asti, mutta se ei vielä riitä takaamaan työuraansa aloitteleville nykylain mukaisia eläkkeitä. Nyt käynnistyneissä neuvotteluissa on aika sopia maksunkorotuksille jatko-ohjelma, sillä muutoin paine tulevien eläkkeiden leikkaamiseen kasvaa.

Myös julkisten alojen eläkkeiden rahoitus on varmistettava.

– Pahimmillaan nuoret joutuvat maksamaan vanhempien ikäpolvien työeläkkeet nykyistä korkeammin maksuin ja saavat itse heikomman eläkkeen, maalailee SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

Nyt sovittujen korotusten jälkeen työnantajien ja työntekijöiden yhteenlaskettu maksuosuus on vajaat 24 prosenttia. Pitkällä aikavälillä kestävän eläketurvan takaava maksutaso on uusimpien laskelmien mukaan 25–26 prosenttia, jos korotus tehdään pian. Jos korotusta lykätään, korotustarve kasvaa ja eläkkeiden leikkausuhat lisääntyvät.

Eläkkeiden rahastointi ei ole itseisarvo mutta se kannattaa

Rahastojen odotettua heikommasta viime vuoden tuotosta huolimatta Suomen eläkemalli on kestävä ja edullinen, kunhan sitä kehitetään ajoissa. Työeläkkeiden rahoituksella on iso merkitys julkisen talouden kannalta, koska eläkerahastot otetaan huomioon laskelmissa julkisen talouden kestävyydestä.

– Jos maksut ovat sillä tasolla, että rahastointiin ei ole mahdollisuuksia, vaan joudutaan elämään kädestä suuhun, ollaan heikoilla jäillä, Lyly varoittaa.

Rahoituksen lisäksi nuorten riittävä eläketurva taataan parhaiten tarjoamalla heille – siinä missä tietysti vanhemmillekin – mahdollisuus pitkään työuraan.

– Työllisyyden hyvä hoito on siis ykkösasia. Pitkä työura ei aukene, jos työpaikkoja ei ole tarjolla. Niihin pääsemiseksi puolestaan tarvitaan hyvää osaamista eli satsaamista koulutukseen.

– Nuorilla on oltava työelämässä muutakin kuin vain maksajan osa, Lyly tiivistää.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat