Mainos

Sairaus mursi katolisen kirkon johtajan

Paavi Johannes Paavali II kuoli illalla kotonaan Vatikaanissa. Ennen kuolemaansa paavi jätti jäähyväiset läheisille työtovereilleen.

Paavi Johannes Paavali II on kuollut, kerrottiin Vatikaanista myöhään eilen illalla. Suru-uutinen kerrottiin heti myös kymmenilletuhansille ihmisille, jotka olivat kerääntyneet Pyhän Pietarin aukiolle Vatikaaniin rukoilemaan paavin puolesta.

-Pyhä Isämme Johannes Paavali on palannut Isänsä kotiin, sanoi arkkipiispa Leonardo Sandri väkijoukolle.

Vatikaanin julkistaman tiedotteen mukaan paavi kuoli kello 22.37 yksityisasunnossaan Vatikaanissa.

-En ole nukkunut kahteen päivään sen jälkeen kun kuulin hänen tilansa heikenneen. Katsoin kaiken aikaa televisiota. Hän katsoo nyt meitä paratiisista, sanoi roomalainen eläkeläinen Maria Angela Calabrese itkien uutisen kuultuaan.

Paavin tilaa seurattiin koko eilisen päivän ajan tiiviisti. Aiemmin illalla Vatikaanista kerrottiin, että paavin tila oli edelleen vakava ja hän kärsi korkeasta kuumeesta, muttei ollut menettänyt tajuntaansa. Roomalaiskatoliset eri puolilla maailmaa valmistautuivat paavin kuolemaan rukoilemalla paavin puolesta. Pyhän Pietarin aukiolle kokoontunut väkijoukko puhkesi suosionosoituksiin, kun paavin kerrottiin illalla olevan yhä elossa.

Aiemmin päivällä Vatikaanin tiedottaja Joaquin Navarro-Valls sanoi toimittajille, että 84-vuotias paavi oli pystynyt sanomaan viime yönä pari sanaa ja aamulla messua vietettiin paavin läsnä ollessa.

Paavilla olivat tiedottajan mukaan luultavasti mielessään ne nuoret, jotka hän on tavannut eri puolilla maailmaa toimikautensa aikana.

- Itse asiassa hän tuntui viittaavan heihin toistaessaan useita kertoja seuraavat sanat: "Olen etsinyt teitä. Nyt olette tulleet luokseni. Ja minä kiitän teitä."

Lausunnosta ilmeni myös, että paavi oli jättänyt jäähyväiset läheisille työtovereilleen.

Korkea-arvoinen kardinaali sanoi aiemmin päivällä televisiossa, että paavi tiesi olevansa kuolemaisillaan. Hän oli kardinaalin mukaan erittäin heikossa kunnossa ja halusi nukkua suurimman osan ajasta. Vatikaani ilmoitti perjantaina, että paavin sydän ja munuaiset olivat pettämässä, hänen verenpaineensa oli heikentynyt ja hän hengitti pinnallisesti.

Paavi sai torstaina sydänkohtauksen ja sen jälkeen kuoleville varatun ehtoollisen. Hänellä oli tuolloinkin korkea kuume.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.