Sairaseläinten kuljetuspalvelu päättyy

Julkaistu 18.10.2003 22:14(Päivitetty 20.10.2003 08:23)

Jopa 2 miljoonaa kiloa lihaa joudutaan hävittämään ruhojen käsittelylaitoksella, kun sairaseläinten kuljetuspalvelu loppuu ensi vuoden alusta maassamme. Käytännössä sairaat ja loukkaantuneet eläimet lopetetaan tilalla. Ruhot poltetaan näillä näkymin keskitetysti Honkajoella.

lehmälehmäCopyright MTV3i/AP GraphicsBank 2000

Utaretulehduksen sairastanut lehmä talutettiin vielä tänään ristiinalaistilalta sairaseläinten kuljetusautoon. 2,5 kuukauden kuluttua se olisi pitänyt lopettaa tilalla.

- Se on melekeen kuin perheenjäsen tuo lehmä, niin se on aika hankala homma ruveta niitä lopettelemaan. Kyllä pystytään, vehkeet on, mutta en mielellään rupee siihen hommaan, kertoo maanviljelijä Mauno Torniainen Ristiinasta. Sairaseläinpalvelun lakkauttamista pidetään eettisesti arveluttavana. Jotta sairaiden eläinten kärsimyksiä ei pitkitettäisi, varustautuvat nyt eläinlääkärit teurastajan rooliin.

-Ensi vuoden alusta Suomen kunnilla, maalaiseläinläkäreillä pitää olla käytössään pulttipistooli, jotta turvallisesti voi sairaan, vakavasti sairaan eläimen lopettaa, sanoo kangasniemeläinen eläinlääkäri Timo Pohju Sairaseläinpalvelulla on kerätty mm. jalkansa loukanneita, poikimahalvauksen tai utarepolkeman saaneita eläimiä teurastamoille koko maasta jopa satoja viikossa.

-Se on noin 5 % koko naudan hankinnasta näitä sairaskuljetuksia ja lehmien osalta se on jo 15 %, kertoo liikennöitsijä Juhani Ruskojärvi Etelä-Savon sairaseläinpalvelusta.

Lihaa ns. sairasruhoista tulee jopa 2 miljoonaa kiloa vuodessa. Valtaosa siitä on tarkastuksen jälkeen kelvannut teollisuuslihaksi. Jatkossa sekä kelvoton että tuottajien harmiksi myös kelvollinen liha rahdataan Honkajoelle käsiteltäväksi.

- Jotenkii käsittämättömältä tuntuu, että vaikka eläimeltä yks jalaka menis poikki, niin kaikki muuhan on hyvää lihaa, niin jos se täällä pitää lopettaa, niin en minä oikein ymmärrä tätä, ihmettelee maanviljelijä Timo Kyröläinen. Raadot pitää ministeriön kaavailujen mukaan kerätä tiloilta kolmen päivän kuluessa. -Kesäaikana 3 vuorokautta on pitkä aika ja joskus liittyy myös tunnekysymyksiä, että sen toivoisi olevan nopeampaa, sanoo Kyröläinen.

Tuleva raatoralli johtuu perimmältään EU:sta. Vuoden 2006 alusta lukien ns. ehdollisesti hyväksyttyä lihaa kun ei enää saa käyttää elintarvikkeena.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 18.10.2003)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa