Säilykkeet ja pakasteet pelastavat

Kuljetusalan lakko näkyy luultavasti myös kaupan hyllyillä. Suurimmat kaupan keskusliikkeet lupaavat, että ruoka ei heti lopu kaupoista, entä jos lakko venyy?

Hamstrausta ei suositella, mutta hädässä kaapista löytyvät säilykkeet ja pakasteet pelastavat nälkäisen. Kokosimme yhteen lakkoajan helpot ja simppelit reseptit.

Tonnikala-pennevuoka

Tonnikala-pennevuoka saa perinteistä italialaista makua tomaatista, oliiveista sekä tuoreesta basilikasta.

300 g penne-pastaa
1 prk tonnikalaa paloina vedessä
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl ruokaöljyä
1 prk tomaattimurskaa
0,5 dl kivettömiä oliiveja
1 rkl kapriksia
1 ruukku basilikaa tai persiljaa
suolaa
mustapippuria
2,5 dl juustoraastetta

Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta se huolellisesti.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulisilput kevyesti öljyssä, lisää tomaattimurska ja anna hautua miedolla lämmöllä hetki.

Sekoita joukkoon hienonnetut oliivit, kaprikset ja valutettu tonnikala. Nosta pannu liedeltä ja mausta kastike hienonnetulla yrtillä sekä suolalla ja pippurilla.

Sekoita kastike keitetyn pastan kanssa ja kaada voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle juustoraaste ja paista 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Papugulassi

Papugulassi tuo mukavaa vaihtelua arkiruokiin. Tätä reseptiä todellakin kannattaa kokeilla.

250 g suuria, erilaisia papuja tai säilykepapuja
4 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
4 rkl paprikajauhetta
1 paprika
2 porkkanaa
400 g perunoita
3 dl tomaattimurskaa
mustapippuria
suolaa
(vaaleaa leipää)

Liota papuja yön yli vedessä ja kaada vesi pois. Lämmitä öljyä kattilan pohjalla ja kuullota silputtu sipuli ja valkosipuli siinä. Lisää paprikajauhe ja pavut öljyn sekaan ja jatka kuullottamista vielä tovi.

Lisää tomaattimurska, suolaa, pippuria ja vettä niin, että ainekset peittyvät.

Kuori ja pilko porkkanat ja perunat ja lisää ne keittoon kun pavut alkavat hiukan pehmentyä.

Keitä kypsäksi ja tarjoa vaalean leivän kanssa.

Tonnikalasalaatti

4 annosta
400 g salaattia
400 g (2 purkkia) tonnikalaa
2 tomaattia
100 g maissin jyviä
1 paprika
3 keitettyä kananmunaa
10 kaprista
mustapippuria
1 dl oliiviöljyä
2-3 rkl tummaa balsamicoa
4 palaa tummaa ruisleipää

Huuhtele ja kuivaa salaatti hyvin. Asettele se tarjoiluastiaan ja nosta päälle valutettu tonnikala, lohkotut tomaatit sekä kananmunat, maissinjyvät, suikaloitu paprika ja kaprikset. Paahda ruisleivän palat ja leikkaa ne tikuiksi. Ripottele ne salaatin pinnalle ja tarjoa valmis salaatti öljykastikeen kanssa.

Öljykastike: Sekoita oliiviöljy, balsamico ja mustapippuri keskenään ja pirskottele kevyesti salaatin pinnalle. Laita loppu kastike esille kulhoon.

Puolukka-marenkipiirakat

Raikas puolukka ja makoisa kauramurotaikina ovat mainio yhdistelmä, jonka marenki kruunaa. Voit käyttää reseptiin joko puolukoita tai karpaloita.

12 kpl
1 pkt Myllyn Paras Muro- tai Kauramurotaikinaa (400 g)

Täyte:
3 dl puolukoita tai karpaloita pakasteesta
2/3 dl sokeria
2 munan valkuaista

Ota murotaikina sulamaan levyt erilleen. Jaa sulaneet levyt molemmat kuuteen osaan ja taputtele palaset pienien piirasvuokien pohjille ja reunoille.

Levitä puolukat piirakkapohjille, jokaiselle 2-3 rkl. Paista puolukkapiiraspohjia 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 10 minuuttia.

Vatkaa kypsymisen aikana valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Ota piiraat pois uunista noin 10 minuutin kuluttua ja levitä marenki näiden lähes kypsien piiraiden päälle varovasti tasaiseksi kerrokseksi. Jatka paistamista uunin keskiosassa 5-8 minuuttia niin kauan, että marenki saa kauniin värin

Lakkoajan ostoslista:

Tonnikalaa
Tomaattimurskaa
Ananaspurkkeja
Pastaa ja riisiä
Papuja ja herneitä
Purkkikeittoja
Kaurahiutaleita
Jauhoja
Pakastevihanneksia

MTV3

Lue myös:

    Uusimmat