Mainos

Sähköinen henkilökortti ja alaikäisen henkilökortti voimaan

Henkilökorttivalikoima laajeni joulukuun alussa. Tavallisen henkilökortin rinnalle tuli sähköinen henkilökortti sekä erillinen alaikäisen henkilökortti. Sisäministeriöstä huomautetaan, että kaikkia henkilökortteja haetaan paikallispoliisilta ja hakemus on jätettävä henkilökohtaisesti. Sähköinen henkilökortti on voimassa 3 vuotta ja maksaa 160 markkaa. Tavallinen henkilökortti ja alaikäisen henkilökortti ovat voimassa 10 vuotta ja maksavat 130 markkaa.

Sähköinen henkilökortti on kuvallinen henkilökortti, johon lisätään käyttäjänsä sähköisen asiointitunnuksen sisältävä mikrosiru. Kortti mahdollistaa luotettavan sähköisen asioinnin esim. Internetissä, ja sen avulla käyttäjä voi myös sekä sähköisesti allekirjoittaa että salata lähettämänsä asiakirjat. Kortti voidaan myöntää Suomen kansalaiselle sekä Suomessa vakinaisesti asuvalle ulkomaalaiselle, joka on merkitty väestötietojärjestelmään.

Tavallinen henkilökortti ja sähköinen henkilökortti toimivat Suomen kansalaisilla myös ns. minipassina eli matkustusasiakirjana EU-maissa sekä Liechtensteinissa, San Marinossa ja Sveitsissä. Myös alaikäiset voivat saada sekä sähköisen että tavallisen henkilökortin huoltajiensa suostumuksella. Alaikäisen henkilökortti on uusi henkilökorttityyppi, jonka alaikäinen voi saada ilman huoltajiensa suostumusta. Kortilla voi todistaa henkilöllisyytensä kotimaassa, mutta sitä ei voi käyttää matkustusasiakirjana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.