Sade-ennätys Helsingissä - sateisin syyskuu ainakin 168 vuoteen

Suomen vanhimmalla säähavaintoasemalla Helsingin Kaisaniemessä on mitattu mittaushistorian sateisin syyskuu. Sadetta kertyi 160 millimetriä. Myös muualla maassa syyskuussa satoi monin paikoin kaksinkertainen määrä tavanomaiseen verrattuna.

Helsingin Kaisaniemessä syyskuun sade-ennätys rikkoutui Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan yhdellä millimetrillä.

– Edellinen ennätys oli 159 millimetriä vuodelta 1918. Havaintoasema on toiminut vuodesta 1844 lähtien, sanoo meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitokselta.

Kaisaniemen sademäärä oli lähes kolminkertainen syyskuun tavanomaiseen sademäärään verrattuna, sillä havaintoaseman keskimääräinen kuun sademäärä on 56 millimetriä.

Ilmatieteen laitoksen havaintoasemista syyskuun sateisin paikka oli Helsingin Kumpula, missä satoi 177 millimetriä. Kumpulan asema on ollut toiminnassa vasta vuodesta 2005 lähtien, joten pitkänajan tietoja tältä asemalta ei ole saatavilla. Toiseksi eniten satoi Iitin Kausalassa, 162 millimetriä. Kolmantena sademäärässä oli Kaisaniemi.

Koko syyskuun sade-ennätyksiä rikottiin Kaisaniemen lisäksi myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Utsjoen Kevolla. Helsinki-Vantaalla satoi lähes 150 millimetriä. Edellinen ennätys oli vuodelta 1994, reilut 148 millimetriä. Sademääriä on mitattu Helsinki-Vantaalla vuodesta 1951 lähtien. Kevolla puolestaan satoi lähes 99 millimetriä ja se oli eniten lähes sataan vuoteen. Asema on toiminut vuodesta 1914.

Koko kuukausi matalapaineiden reitillä

Syyskuun sateet olivat monin paikoin kaksinkertaisia syyskuun keskimääräisiin sateisiin nähden. Sateisimpia alueita olivat Uusimaa, Etelä-Savo, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Meri-Lappi ja Pohjois-Lappi. Syyskuun keskimääräiset sademäärät vaihtelevat etelän noin 70 millimetristä Pohjois-Lapin noin 45 millimetriin. Nyt sadetta tuli monin paikoin 120-140 millimetriä.

Vuorokauden suurin sademäärä syyskuussa mitattiin Mäntsälän Hirvihaarassa 23. syyskuuta, lähes 47 millimetriä. Se oli kyseisen aseman syyskuun vuorokausisade-ennätys.

Syyskuun sademäärille on selkeä selitys.

– Suomi oli käytännössä koko syyskuun ajan matalapaineiden reitillä. Matalapaineet olivat pienehköjä ja niitä tuli tiheään. Väliin ei mahtunut juurikaan useamman päivän poutajaksoja, sanoo MTV3:n meteorologi Pekka Pouta.

Koko vuosi on ollut sateinen. Monilla paikkakunnilla on jo päästy yli 700 millimetrin sateisiin, jotka ylittävät jo koko vuoden keskimääräiset sademäärät. Monin paikoin vuosi on ollut tähän mennessä mittaushistorian sateisin. Sateet jatkuvat myös tällä viikolla.

Tavanomaista lämpimämpi syyskuu

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuun keskilämpötila vaihteli etelä- ja lounaisrannikon sekä lounaissaariston runsaasta 12 asteesta Keski- ja Pohjois-Lapin vajaaseen 7 asteeseen. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna keskilämpötila oli koko maassa tavanomaista korkeampi.

Kuukauden korkein lämpötila 23,1 astetta mitattiin Parikkalassa 12. päivänä. Alin lämpötila oli -5,2 astetta Sallan Naruskassa 9. syyskuuta. Ensilumi satoi osassa Inarin ja Enontekiön kuntia 28. päivänä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja