Saavatko koneet polttoainetta? Maanantaina alkava teollisuuliiton lakko uhkaa lentoliikennettä – Finnair: Olemme valmistautuneet tilanteeseen

Teollisuusliitto aloittaa laajan lakon - koskee yli 35 000 työntekijää:"Mikään muu ei nyt näytä auttavan" 5:24

Teollisuuden piirissä alkaa maanantaina kolme päivää kestävä lakko. Lakko kohdistuu merkittävästi muun muassa Nesteen toimintoihin Suomessa. Ay-liikkeen mukaan suurin uhka kohdistuu lentoliikenteeseen.

Nesteen Porvoon pääluottamusmies Sami Ryynänen kertoo MTV Uutisille, että henkilöstön keskuudessa on nyt kova taistelutahto heikennyksiä vastaan.

– En ole oman historiani aikana Nesteessä 20 vuoteen nähnyt tätä porukkaa näin valmiina taistelemaan yhteisten asioiden eteen, Ryynänen kommentoi.

Ryynänen kertoo, että kolmen päivän lakon vaikutukset tavallisille kansalaisille ovat kohtuullisen pienet: Julkiseen liikenteeseen voi tulla jonkinlaisia vaikutuksia yksittäisiin vuoroihin. Suurin uhka kohdistuu lentoliikenteeseen.

– Joitakin lentoja ja reitityksiä saatetaan joutua miettimään uudelleen. Meillä rekat ajavat päivittäin tavaraa lentokentälle. Käsitykseni mukaan polttoainevarastotasot ovat kentällä sen verran pieniä, että todennäköisesti joitakin lentoja jää lentämättä.

"Koneet eivät voi lentää ilman välitankkauksia"

Ryynänen pohtii, että vaikutusta olisi etenkin kaukolennoille.

– Lentokoneiden tankit ovat rajalliset eivätkä koneet voi lentää ilman välitankkauksia. Jos tavara loppuu Suomen päästä, koneet taitavat seistä siinä vaiheessa.

Ryynänen toteaa, että mikäli ratkaisuun ei päästä, seuraavat työtaistelutoimet voivat olla pitkäaikaisempia kestoltaan ja vaikuttavuudeltaan.

Mahdollisia jatkotoimia arvioidaan Ryynäsen mukaan seuraavan kerran kun Teollisuusliiton hallitus kokoontuu 13.12.

Finnair: Lennot pystyttäneen operoimaan

MTV Uutiset kysyi tilanteesta Finnairilta, joka tyytyi kommentoimaan asiaa lyhyesti tiedotteella. 

Finnairilta arvioidaan, että yhtiö pystyy operoimaan lentonsa normaalisti mahdollisen lakon aikana.

– Olemme valmistautuneet asiaan yhdessä polttoainetoimittajiemme kanssa.

Lentoyhtiön mukaan tilannetta seurataan. 

Lue myös:

    Uusimmat