Mainos

Säässä hurja käänne viikonloppuna - rankkasateet vaihtuvat paisteeseen

Tänään ja huomenna sadetta tulee osassa maata koko kuukauden keskimääräisen sateen verran. Äitienpäivänä paistaa jälleen.

Rankimmat sateet ovat tulleet perjantaina idässä ja Pohjanmaalla. Lauantaina eniten sataa maan keskivaiheilla.

– Sadekertymä voi paikoin olla yli 40 millimetriä kahden päivän aikana. Kevät on yleensä Suomessa vähäsateinen, joten luku on suurempi kuin koko toukokuun keskimääräinen sademäärä 30-40 millimetriä, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Tuulet puhaltavat lauantaina puuskissa paikoin lähes myrskylukemissa. Voimakkaimmillaan tuulet ovat etelärannikolla, Pohjanmaan rannikolla ja Länsi-Suomen sisäosissa, puuskissa ylimmillään noin 20 metriä sekunnissa.

– Tämä on jo vaarallisen voimakasta tuulta ja paikalliset tuhot ovat mahdollisia, sanoo Aleksi Jokela.

Äitienpäiväksi sää kirkastuu. Aurinko paistaa sunnuntaina lähes koko maassa kirkkaalta taivaalta. Etelässä lämpötilat kohoavat kymmenen asteen yläpuolelle, pohjoisessa jäädään alle kymmeneen asteeseen. Lapissa pilvisyys on vaihtelevaa.

Kaupunkitulvia vaikea ennakoida

Runsaat sateet voivat joskus aiheuttaa tulvia kaupunkien kaduille. Kaupunkitulvia on kuitenkin vaikea ennakoida. Viemäriverkostojen tulviminen edellyttää, että sadetta tulee paljon hyvin lyhyessä ajassa.

Helsingissä kadut ovat lainehtineet vuosien varrella useaan otteeseen rankkasateiden takia. Viime vuonna 22. elokuuta Helsingin Kaisaniemessä mitattiin yhden tunnin sateeksi 39 millimetriä ja koko vuorokauden sademääräksi yli 50 millimetriä.

– Tuolloin vesi tunkeutui paikoin kellareihin ja tukki alikulkutunneleita, kertoo suunnitteluinsinööri Marko Jylhänlehto Helsingin kaupungin rakennusvirastosta.

Myös Kuopion kaduilla tulvi viime kesänä.

– Sadetta kertyi heinäkuisen rankkasateen yhteydessä 48 millimetriä vuorokaudessa ja se aiheutti pieniä vahinkoja, toteaa vesihuoltoinsinööri Päivi Rissanen Kuopion kaupungilta.

Tulvahuippuja viikonloppuna

Suomen ympäristökeskuksen mukaan runsaat sateet ja lumen sulaminen nostavat virtaamia ja veden korkeuksia lähipäivinä Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa. Kuivajoen ja Simojoen virtaamat nousevat selvästi keskimääräistä suurempiin tulvahuippuihin. Vahinkoja ei ennustetuilla vedenkorkeuksilla pitäisi olla odotettavissa. Lapin Ounasjoelle syntyy tavanomaista suurempi tulva toukokuun lopulla ja tämä tulva saattaa aiheuttaa jo tuhoja.

Sade helpottaa allergisten elämää

Siitepölyallergisille sade tuo hetkellistä helpotusta. Koivun siitepölykausi on pahin 20 vuoteen, ja siitepölymäärät ovat olleet tällä viikolla runsaita tai erittäin runsaita maan eteläosissa. Oireita ovat saaneet sellaisetkin, jotka eivät yleensä kärsi siitepölystä.

Miten sadetutkaa luetaan? Meteorologi Aleksi Jokela vastaa.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.