Mainos

Saako rakennusyhtiö kestitä valvojia?

Valtiovarainministeriö on laatinut virkamiehille ohjeet vieraanvaraisuuden vastaanottamisen suhteen. Niissä nyrkkisääntönä on se, että kohtuullisen lounaan voi ottaa vastaan.

– Ne lähtevät siitä, että esimerkiksi tavanomainen työpaikkalounas on sellainen, että siihen harvoin liittyy vaikuttamistarkoitusta, kertoo hallitusneuvos Kirsi Äijälä.

Jos virastossa on esimerkiksi vireillä joku kyseiseen yritykseen liittyvä asia, tuolloin täytyy pidättäytyä myös lounaasta.

Äijälän mukaan ohjeissa on tulkinnanvaraa eikä esimerkiksi euromääräistä rajaa kestitykselle voida määrittää.

– Yleensä valvonta- ja tarkastustehtävät sekä hankintamenettelyt ovat sellaisia, missä on noudatettava suurinta pidättyväisyyttä. Aina pitää tietenkin ottaa huomioon se kulloinenkin tilanne, virkamiehen asema ja mahdollinen vaikuttamismahdollisuus.

Millaisia ajatuksia herättää se, että valvoja viettää ensin alkoholipitoista iltaa valvottavan yrityksen edustajan kanssa ja toisena päivänä hänen pitäisi selvittää asioita yrityksen työmaalla?

– Se herättää juuri sen ajatuksen, että uskottavuuden pitää säilyä kaikissa olosuhteissa. Aina kun virkamiehelle tarjotaan jotain etua, on arvioitava, voiko sitä ottaa vastaan. Valvonnan pitää olla luotettavaa kaikissa tilanteissa.

Yksi linjaus on myös se, että virkamiehen pitää suhtautua pidättyväisesti sellaisiin tilaisuuksiin, joihin muut joutuvat lunastamaan pääsylipun. Lisäksi epäselvissä tilanteissa neuvoa pitää kysyä omasta organisaatiosta, vaikkapa esimieheltä ja mieluummin pidättäytyä edun vastaanottamisesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.