Mainos

Ruotsin Hans Blix YK:n asetarkastajaksi

Ruotsin entinen ulkoministeri Hans Blix on todennäköisesti YK:n alaisen Irakin asevalvontakomission uusi johtaja. YK:n turvallisuusneuvosto on yksimielisesti Blixin valinnan takana. Valinnasta on kiistelty pitkään turvallisuusneuvostossa, sillä kaikkien hyväksymää ehdokasta on ollut erittäin vaikea löytää. Turvallisuusneuvoston päätöksestä kertoi Richard Holbrooke. Lopullisesti Blixin valinnan vahvistaa YK:n pääsihteeri Kofi Annan.

Blix, Hans

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt ruotsalaisen Hans Blixin YK:n uuden Irakin asetarkastuskomission, Unimovicin, johtajaksi. Blix on YK:n alaisen Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA:n) entinen johtaja ja Ruotsin entinen ulkoministeri. Turvallisuusneuvoston virkaa tekevä puheenjohtaja, Yhdysvaltain Richard Holbrooke, pyysi tänään YK:n pääsihteeriä Kofi Annania nimittämään Blixin komission johtoon. Holbrooke luonnehti Blixiä "erittäin ansioituneeksi" tehtävään ja totesi, että muilta ehdokkailta oli "puuttunut vain kokemusta". Yhtenä ehdokkaana nimityskaavailuissa oli mainittu Suomen Israelin-suurlähettiläs Pasi Patokallio. Pääsihteeri Annan ehdotti 17. tammikuuta asetarkastuskomission johtoon ruotsalaista diplomaattia Rolf Ekeusta, joka johti YK:n ensimmäistä Irakin asetarkastuskomissiota, Unscomia, vuosina 1991-97. Kolme Bagdadille myötämielistä turvallisuusneuvoston pysyvää jäsentä, Venäjä, Kiina ja Ranska, tyrmäsi kuitenkin ehdotuksen.

Blix kokenut diplomaatti

Maailma sai ensi kerran kuulla Blixistä YK:n suuressa ympäristökonferenssissa Tukholmassa vuonna 1972. Hänellä oli silloin tärkeä osa Kiinan saamisessa tärkeän ympäristöasiakirjan taakse. Blix on myös kokenut YK-diplomaatti: hän on 20 vuotta kuulunut Ruotsin valtuuskuntaan YK:n yleiskokouksessa. Hans Blix oli dosenttina Tukholman yliopistossa ja työskenteli Ruotsin ulkoministeriössä ennen kuin hän toimi ulkoministerinä kansanpuolueen vähemmistöhallituksessa vuosina 1978-79. Vuonna 1981 Blix nimitettiin Wienissä päämajaansa pitävän Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA:n) johtajaksi. Tässä tehtävässä hän kannatti ydinvoiman käytön lisäämistä niin varauksettomasti, että ydinvoimaan epäilevästi suhtautuvat pitävät häntä vastuuttomana. IAEA:n tehtävänä on edistää ydinvoiman rauhanomaista käyttöä ja vastustaa ydintekniikan kehittämistä ja levittämistä sotilaallisiin tarkoituksiin. Persianlahden sodan jälkeen Blix oli siten vastuussa siitä, ettei Irak pysty rakentamaan ydinaseita. Blix jätti IAEA:n vuonna 1997.
Blix johti Kansainvälistä atomienergiajärjestöä IAEA:ta vuoteen 1997 asti.

(STT-MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.