Ruotsilta uusi ohje – koronaan sairastuneen pitää nyt jäljittää itse myös muut mahdollisesti sairastuneet: Maassa 21 uutta koronakuolemaa ja jo lähes 80 000 tartuntaa

Erikoislääkäri Ritva Kiiski-Berrgren taistelee Ruotsin koronarintaman etulinjassa – tällaista on arki Uumajan teho-osastolla nyt 4:19
Katso videolta, minkälaista erikoislääkäri Ritva Kiiski-Berrgenin arki on koronarintaman etulinjassa Uumajan teho-osastolla.

Ruotsin kansanterveysvirasto on päivittänyt koronaohjeitaan. Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Iltalehti.

Ruotsin kansanterveysvirasto teki maanantaina päätöksen, jonka mukaan aiempia säännöksiä koronatartuntojen jäljittämisestä ei sovelleta. 

Kansanterveysviraston juristi Bitte Bråstad kertoo ruotsalaislehti SVT:n haastattelussa, että viranomaisten oli tehtävä uusia päätöksiä jakaakseen vastuuta tehtävistään.

Muissa tartuntataudeissa sama vastuu

Potilaan vastuulla on myös muissa tartuntataudeissa ilmoittaa sairastumisestaan häneen kontaktissa olleille ihmisille. Tällaisia tauteja ovat esimerkiksi klamydia.

– Sairastuneen on paljon parempi tehdä se itse, kuin jonkun, joka istuu tartuntojen jäljitysosastolla, sanoo Bråstad ruotsalaislehden haastattelussa.

Bråstadin mukaan on selvää, että jotkut potilaat voivat jättää jäljittämisen huomiotta. 

Jos henkilöä ei pidetä itse sopivana hoitamaan jäljitystä esimerkiksi dementian tai päihteiden väärinkäytön vuoksi, hänelle ei pakosti anneta kyseistä vastuuta. Bråstadin mukaan kaiken kaikkiaan suurin osa ihmisistä pystyy suorittamaan tämän jäljityksen. 

– Potilas on itse tullut testiin, joten oletus on, että hän pystyy myös tekemään jäljityksen.

Ruotsi kertoi keskiviikkona 21 uudesta koronakuolemasta vuorokauden sisällä. Yhteensä maassa on koronaan kuollut 5667 ihmistä, mikä nostaa Ruotsin huonoimpien maiden joukkoon koronakuolemissa väkilukuun suhteutettuna. Lähes 80 000 on saanut Ruotsissa koronavirustartunnan.

Lue myös:

    Uusimmat