Ruotsi tyrmäsi euron

Ruotsalaiset ovat kääntäneet selkänsä eurolle. Euroopan unioni oli pettynyt Ruotsin kansanäänestyksen tulokseen.

Lopullisten vaalitulosten mukaan Ruotsin liittymistä talous- ja rahaliitto Emuun liittymistä vastusti kansanvaalissa 56,1 prosenttia äänestäneistä. Euron puolesta äänesti 41,8 prosenttia ja tyhjää äänesti reilut pari prosenttia.

Ruotsin paikkakunnista ainoastaan Tukholmassa ja Skånessa euron kyllä-äänet voittivat vastustajat, mutta muualla maassa ei-äänet veivät voiton.

Ruotsalaiset kävivät uurnilla ahkerasti. Äänestysprosentti nousi yli 81:een.

Myös Ruotsin pääministeri Göran Persson myönsi euro-tappion Ruotsin television haastattelussa.

-Olemme saaneet tuloksen, joka on hyvin selkeä. Äänestysvilkkaus oli korkea, joten tulosta on helppo kunnioittaa, kommentoi Persson kansanäänestyksen tulosta.

Persson muistutti, että kansaa oli informoitu laajasti siitä, mitä euron hylkääminen merkitsisi. Silti kansa valitsi näin, ja tätä hallitus aikoo hänen mukaansa kunnioittaa.

Ei-puoli riemuitsi

Emun vastustajien päävaalivalvojaisissa ravintola Blue Moonissa tunnelma oli alkuillasta rauhallinen, mutta kohosi heti, kun ensimmäiset tulokset ovensuukyselystä näkyivät tvruudussa. Tunnelma vapautui entisestään, kun lopputulos näytti yhä varmemmalta.

Blue Mooniin oli kokoontunut lähinnä vasemmistopuolueen ja ympäristöpuolueen kampanjaväkeä. Ennen ensimmäisiä ovensuukyselyjä toinen ympäristöpuolueen johtohahmoista, Peter Eriksson, kiitteli kampanjaan osallistuneita.

-Tulemme kunnioittamaan tulosta ja hyväksymme sen. Sitten menemme nukkumaan, Eriksson sanoi, ennen kuin ensimmäiset, ei-puolelle myönteiset ovensuukyselyt olivat tulleet. Vasemmistopuolueen virkaa tekevä puheenjohtaja Ulla Hoffman teki jo alkuillasta johtopäätöksen äänestyksestä.

-Tulos on tärkeä signaali myös EU:lle, että sen täytyy demokratisoitua, Hoffman sanoi.

Persson: En aio erota

Euron käyttöönottoa kannattavien sosiaalidemokraattien puoluetoimistolla tunnelmat olivat vakavat. -Vaalivalvojaisissa on ollut alusta asti aika matala tunnelma ja on edelleen, sanoi sosiaalidemokraattien puoluesihteeri Lars Stjernkvist puoluetoimistolla, kun alustavat tulokset näyttivät ei-puolen selvää johtoa. Kaikki Ruotsin eduskuntapuolueet lupasivat Anna Lindhin murhan jälkeen, että kansanäänestyksen tulosta kunnioitetaan.

Kyllä-kantaa erittäin voimakkaasti ajanut pääministeri Göran Persson sanoi jo keskiviikkona juuri ennen kuin Lindhiä puukotettiin, ettei mahdollisesta ei-tuloksesta koituisi seurauksia hallituksen työhön eikä hän aio esimerkiksi erota.

-Emme voi sanoa, että meillä on kansanäänestys yhdestä kysymyksestä ja sitten sanoa, että tässä olikin myös toinen kysymys, Persson sanoi, kun STT kysyi häneltä keskiviikkona, eroaako hän, jos ei-puoli saa voiton selkeällä enemmistöllä. Stjernkvist toisti alustavat tulokset kuultuaan lupauksen kunnioittaa äänestystulosta, oli se mikä tahansa.

Puolueen rivit jälleen yhteen

Hallituspuolue sosiaalidemokraatit on jakautunut kahtia Emu-kysymyksessä. Puolueen ja hallituksen virallinen linja on ollut euron puolesta. Puolueessa oli ennen kansanäänestystä kuitenkin myös näkyvä ei-kantaa ajava kampanja. Hallituksessa istuu viisi ministeriä, jotka ovat julkisesti sanoneet vastustavansa Emu-jäsenyyttä. Stjernkvistin mukaan jako päättyy nyt.

-Jo huomenna olemme taas yhtenäisiä, Stjernkvist sanoi. Hän huomautti itse ottaneensa kampanjarintanapinkin jo pois. Tilalla oli puolueen tunnus, punaista ruusua esittävä nappi.

EU pettyi Ruotsin Emu-kantaan

EU:n talouskomissaari Pedro Solbes toivoi kuitenkin Ruotsin liittyvän euroalueeseen joskus myöhemmin tulevaisuudessa. Espanjalainen Solbes totesi euron olevan nuori valuutta, jonka vahvuutta ei ole saatu vielä täysin hyödynnettyä.

-Ruotsi olisi voinut vaikuttaa tähän pyrkimykseen liittymällä euroon. Olemme luottavaisia siitä, että Ruotsin hallitus pitää europrojektin elossa, Solbes sanoi myöhään sunnuntai-iltana.

Ruotsin torjuttua euron Suomi on edelleen ainoa Pohjoismaa, joka käyttää yhteisvaluuttaa. EU-maista Ruotsin lisäksi Britannia ja Tanska ovat euroalueen ulkopuolella.

Brittilehdet: Ruotsin kanta raskas isku eurolle


Ruotsin ei-tulos merkitsee raskasta takaiskua eurolle ja Britannian Emu-kansanäänestykselle, arvioi Britannian lehdistö.

Independent kirjoittaa, että Ruotsin kanta on huolestuttava uutinen yhteisvaluutan kannattajille Britanniassa ja osoittaa pääministeri Tony Blairille, miten vaikea kansaäänestyksiä on voittaa. Lehden mukaan Ruotsin tulos heikentää euronäkymiä lisäksi Tanskassa.

Timesin mukaan ruotsalaiset äänestäjät lähettivät voimakkaan viestin myös Britanniaan ja kertoivat Emu-äänestyksiin liittyvistä poliittisista riskeistä.

Guardian uskoo puolestaan, ettei Britannia ole enää niin yksin euroalueen ulkopuolella.

Telegraph esitti niin ikään näkemyksen eurokielteisen kolmikon, Britannian, Ruotsin ja Tanskan, muodostumisesta EU:hun.

Vanhanen: Ruotsin ratkaisun kanssa tullaan toimeen

Pääministeri Matti Vanhanen arvioi, ettei Ruotsin Emu-äänestyksen lopputulos ole kovin dramaattinen Suomen kannalta. Vanhasen mukaan Suomen ja Ruotsin pitää pyrkiä jatkossakin edelleen tiivistämään yhteistyötään unionin politiikassa.

Hän ei pidä suurena ongelmana sitä, että Suomi jää edelleen ainoaksi euroalueeseen kuuluvaksi Pohjoismaaksi.

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäen mukaan Ruotsin jääminen rahaliiton ulkopuolelle tuo jossain määrin ongelmia sisämarkkinakehitykselle ja Itämeren alueen kehittämiselle.

(MTV3-STT-Reuters)
Suomalaispoliitikot pettyivät Ruotsin Emu-päätökseen. (Seitsemän uutiset 15.09.2003)
(Huomenta Suomi 15.09.2003)

Ruotsin pääministeri Göran Persson on suurten poliittisten haasteiden edessä, arvioi mediatutkija Johanna Parikka-Altenstedt.

(Huomenta Suomi 15.09.2003)

Lue myös:

    Uusimmat