Ruotsi nostaa puolustusmenojaan tänä vuonna kolmella miljardilla kruunulla: "Niin nopeasti kuin on käytännössä mahdollista"

Maan puolustusmenoja ollaan kasvattamassa 2 prosentin tasolle bkt:stä.

Ruotsissa puolustusmenoja kasvatetaan noin 3 miljardilla kruunulla (288 miljoonalla eurolla) jo tänä vuonna. Rahalla ostetaan varusteita, joilla voidaan nopeasti vahvistaa maan sotilaallista puolustusta. Kyse on armeijan taistelukestävyyttä lisäävien materiaalien hankinnasta sekä mahdollisesti henkilöstön palkkaamisesta ja kuljetusajoneuvojen ostamisesta.

Puolustusvoimat saavat lisäksi tilata puolustustarvikkeita kymmenien miljardien kruunujen arvosta vuoteen 2030 mennessä.

Ruotsin hallitus ja eduskuntapuolueet pääsivät puolustusmenojen nostamisesta sopimukseen keskiviikko-iltana. Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson kertoi jo viime viikolla, että maan puolustusmenoja kasvatettaisiin 2 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tuolloin ei vielä kerrottu, millä aikataululla tälle tasolle noustaan.

–  Se on tarpeen tehdä niin nopeasti kuin on käytännössä mahdollista, mutta sen on sujuttava vakaalla ja järjestelmällisellä tavalla, Ruotsin valtiovarainministeri Mikael Damberg kertoi viime viikolla.

Kahden prosentin puolustusmenot bkt:stä ovat tavoite, jota sotilasliitto Nato vaatii jäsenmailtaan. Vuonna 2020 Ruotsin puolustusmenojen osuus bkt:stä oli Statista-tilastopalvelun mukaan 1,2 prosentin luokkaa.

Ruotsissa on ollut käytössä valikoiva asevelvollisuus sen jälkeen, kun maa palautti vuonna 2017 käytöstä aiemmin poistuneen asevelvollisuuden. Andersson ilmoitti viime viikolla, että aiempaa useampien nuorten on jatkossa varauduttava asevelvollisuuden suorittamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat