Mainos

Ruoan alv-korotus iskisi kovimmin työttömiin yksinhuoltajiin

Ruoan arvonlisäveron korottaminen iskisi ennen muuta yhteiskunnan heikompisosaisiin. Näin sanoo Suomen sosiaali ja terveys ry:n pääsihteeri Vertti Kiukas.

- Mitä pienemmät tulot, sitä suurempi osuus menee päivittäisiin menoihin eli lähinnä ruokaan. Kaikkein kovimmin korotus iskisi varmaankin työttömiin yksinhuoltajiin, Kiukas näkee.

Tuore sosiaali- ja terveysalan järjestö hyväksyy tavoitteen julkisen talouden tasapainosta mutta ei millä tahansa keinoilla.

– Tasapainottamisen pitäisi iskeä vähiten kaikkein köyhimpiin, Kiukas linjaa.

Suomessa ruoan arvonlisävero on nyt 13 prosenttia, mutta hallitus saattaa nostaa sen 17 prosenttiin.

Vaikka veron korottaminen nostaisi yksittäisten tuotteiden hintoja vain vähän, ostosten kertyessä vaikutus tuntuisi pienituloisen lompakossa.

– Täytyy muistaa, että kaupassa käydään aina. Jos tulot ovat päivää kohti 30 euroa ja kaupassa menee joka päivä euro aiempaa enemmän rahaa, silloin päivän kulutus katoaa kuussa, Kiukas havainnollistaa.

Epäterveellisen ruoan houkutus kasvaa?

Ruoan kallistuminen voi johtaa myös epäterveellisen syömisen yleistymiseen.

– Köyhät syövät merkittävästi epäterveellisemmin. Jos ruoka maksaa enemmän, se voi lisätä painetta halvempiin ruokatarvikkeisiin. Halpa ruoka on usein epäterveellistä.

SOSTEn Kiukas haluaa painottaa vielä sosiaaliturvaindeksien tärkeyttä.

– Jos ruoan arvonlisäveroa korotettaisiin ja laitettaisiin samalla sosiaaliturvaindeksit jäihin, köyhimpiin iskettäisiin kahta kautta. Sellainen ei ole hyväksyttävää, Kiukas sanoo.

Ruoan arvonlisäveroa on muutettu viime vuosina useasti. Veroa alennettiin 17:sta prosentista 12:een prosenttiin lokakuussa 2009. Ruoan alv:tä nostettiin takaisin prosentilla heinäkuussa 2010.

Haliitus kokoontuu talouden suuntaviivoja vetävään kehysriiheen ylihuomenna torstaina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.