Eivät sinivalkoiset valheet tai totuudet, eivät surkeat säätkään pysty pitämään suomalaista urheiluintoilijaa poissa, kun maailman parhaat hiihtäjät ja mäkihyppääjät esiintyvät.
Suomessa on kannattavaa järjestää hiihtolajien maailmancupia.
- Tämä on tärkein tapahtuma, se millä seura toimintaansa rahoittaa. Vuosibudjetista tämän osuus on noin puolet, Kuusamon Erä-Veikkojen toiminnanjohtaja Seppo Linjakumpu kuvaa tämän viikon suurtapahtuman, Rukan maailmancupin merkitystä järjestävälle seuralle.
Linjakumpu toimii Rukan maailmancupin pääsihteerinä, ja hän kertoo kisojen kokonaisbudjetin keikkuvan 1,5 miljoonan euron tienoilla. Siitä vajaa miljoona on sen varsinaisen järjestäjän eli Hiihtoliiton osuus, ja Kuusamon kaupungilta tulee noin 200 000 euroa.
Tältä pohjalta rakennetaan voittotulosta Erä-Veikoillekin, ja sitä tulee. Mutta riskinsäkin ison tapahtuman järjestämisessä tietysti on, vaikka suomalainen hiihtoniilo matkaakin uskollisesti ladun varteen vuodesta toiseen.
- Tapahtuma on tuottanut järjestävälle seuralle voittoa ensimmäistä vuotta (2002) lukuun ottamatta. Vaihtelut ovat olleet tosin suuriakin riippuen kisakeleistä. Ne vaikuttavat lipun ostaneiden määrään ja ravintolamyyntiin, Linjakumpu kertoo.
- Tuotto tosin ei ole suuri verrattuna 14 000 tunnin talkoomäärään nähden, hän jatkaa eikä paljasta tarkempaa tuottotietoa.
Merkittävä osuus tuotosta tulee Hiihtoliiton seuralle maksamasta järjestelykorvauksesta. Tapahtuman tv- ja markkinointitulot keräävän Hiihtoliiton ja järjestävän seuran välistä sopimusta rukkaa toki osaltaan riskipykälä.
- Jos kisoja jää pitämättä, niin järjestelykorvaus on pienempi. Siinä on sellainen pieni vipu. 85-90 prosenttia sopimuksesta on kuitenkin turvattua, eli ei siinä sillä lailla totaaliriskiä ole, Linjakumpu kertaa.
Hyötyä pitkässä juoksussa
Vielä laajempaa vaikutusta tuovat ne maisemat, joita sata tuntia tv-lähetystä maailmalle välittää. Kuusamon kaupunginjohtaja Timo Halonen korostaakin kisapäivien lisäksi enemmän niitä vuoden muita päiviä, jolloin alueen matkailuyrittäjät tekevät tulosta ja veroeuroja.
- Millään muulla tavalla ei saavuteta sataa miljoonaa tv-katsojaa. Merkitys on valtava, ja se ajoittuu vielä tähän talvisesongin alkuun. Se viesti lähtee maailmalle, että jossain päin talvi on alkanut ja paikat kunnossa. Että matkailijat, olkaa tervetulleita!
Nykyniukkuudessa kaupungin satsaukset tapahtumaan keräävät totta kai vastustustakin. Halonen korostaa kuitenkin "hyötyä pitkässä juoksussa".
- Olen kokenut, että valtaosa ihmisistä on vahvasti näiden panostuksien takana. Matkailukin on kasvanut jo sellaiseen mittakaavaan, että hyötyjäkin on selvästi nähtävissä.
- Ei suinkaan rahanmenoa, vaan investointia alueen parempaan tulevaisuuteen.
Ensi vuonna totaaliavaus
Nyt 11. kerran järjestettävä Rukan koitos on vakiinnuttanut paikkansa maailmancupin ohjelmassa, ja ensi vuonna päästään vihdoin myös tapahtuman nimeä "Nordic Opening" vastaavaan tilanteeseen. Alustavassa cup-kalenterissa kun Ruka avaa sekä hiihdon, mäen että myös yhdistetyn cup-kauden. Ja paikalla urheilijoiden, talkooväen ja tv-kameroiden joukossa taas kerran tietenkin ne niilotkin.
- Suomalaisurheilijoilla on välillä heikompaakin menestystä, siitä huolimatta tulevat paikan päälle seuraamaan, Linjakumpu hymyilee.