Mainos

Ruanda-käräjien matka Tansaniaan yhä epävarma

Porvoon käräjäoikeus toivoo Ruandan kansanmurhaoikeudenkäynnin takkuamisen päättyvän jo pikapuoliin. Käräjäoikeus odottaa enää pari viikkoa vastausta siihen, pääseekö se kuulemaan puolustuksen todistajia Tansaniaan.

Sen jälkeen oikeudenkäynnin jatkamistavasta tehdään joka tapauksessa päätös.

- Viikkoon 51 odotamme, miten Tansanian kanssa käy. Jos Tansanian-matka ei onnistu, niin puolustuksen todistajia kuullaan joko jossakin muussa Afrikan maassa tai Suomessa. Loputtomiin tätä ei voi venyttää, sanoo oikeudenkäynnin sihteeri, käräjätuomari Petra Spring-Reiman.

Kesällä alkanut oikeudenkäynti alkoi yskähdellä, kun ensin Burundi jätti vastaamatta suomalaisten oikeusapupyyntöön, joka koski puolustuksen todistajien kuulemista maassa.

Sen jälkeen käräjäoikeus lähetti oikeusapupyynnön Tansaniaan, mutta sieltä ei ole saatu toistaiseksi vastausta. Tansanian viranomaiset ja Suomen Tansanian-suurlähetystö ovat kuitenkin tiettävästi sopineet kokouksesta, jossa ne käsittelevät asiaa.

Seuraava käsittelypäivä jutulla on ensi viikon tiistaina, jolloin Porvoon käräjäoikeuteen saapuu belgialainen asiantuntija. Lisäksi on sovittu kahden muun todistajan kuulemisesta Porvoossa.

Puolustus toisi todistajat Suomeen

Syytetyn ruandalaismiehen puolustus toivoo todistajien kutsumista Suomeen kuultaviksi. Puolustusta johtavan lakimies Ville Hoikkalan mukaan tämä olisi sekä helpointa että halvinta.

- Suurin osa todistajista on saanut pakolaisen matkustusasiakirjan, joten heidät voitaisiin kuulla missä tahansa maassa, joka antaa heille viisumin. Koko oikeudenkäyntiä ei olisi pitänyt aloittaa, kun käytännön järjestelyt olivat kesken, Hoikkala arvostelee.

Syyttäjän todistajat saatiin kuulluksi Ruandassa, jonne käräjäoikeus teki syys-lokakuussa kuukauden kestäneen matkan. Valtionsyyttäjä Raija Toiviainen odottaakin puolustuksen todistajien kuulemiseen mahdollisimman pikaista ratkaisua.

- Oikeudenkäynnin keskittäminen kärsii tästä. Odotan ja toivon, että jossakin vaiheessa tulee takaraja, johon mennessä todistelu pitää tuoda tuomioistuimeen ja se riittää, Toiviainen sanoo.

Porvoossa asuva ruandalaismies on kiistänyt syytteet joukkotuhonnasta. Ruandan kansanmurhassa vuonna 1994 tapettiin lähes miljoona ihmistä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

(1.12.09)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.