Mainos

Rovaniemellä rakennetaan kelkkoja ennätystahtiin

Euroopan ainoa moottorikelkkatehdas takoo ennätystulosta Rovaniemellä. Kasvun moottorina ovat etenkin lisääntynyt Venäjän vienti ja hyvät lumitalvet.

BRP:n kelkkatehtaalla taotaan kolmatta vuotta peräkkäin. Tänä vuonna moottorikelkkoja valmistuu enemmän kuin koskaan, liki 20 000.

– Mallistossa on yli 40 erilaista mallia ja tällä hetkellä olemme menossa lähemmäksi tällaista autoteollisuuden tapaa toimia, eli teemme päivän aikana neljää erilaista mallia, kertoo BRP Finland Oy:n toimitusjohtaja Jukka Jokinen.

BRP on maailman suurin kelkanvalmistaja. Suomen tehtaan tuotannosta suurin osa menee vientiin.

– Tuotannosta myydään 85 prosenttia maailmalle ja päävientialueet ovat Pohjois-Amerikka ja Venäjä, Jokinen toteaa.

Rovaniemellä tehtävien Lynx ja Ski-Doo -kelkkojen lisäksi suurimmat maailmanmerkit ovat Polaris, Arctic Cat ja Yamaha. Kelkkamarkkinoilla kilpaillaan nimenomaan ympäristöystävyydellä, pienellä polttoaineenkulutuksella ja hyvällä lumessakulkevuudella.

Etenkin Norjassa ja Ruotsissa syvässä lumessa tapahtuva lumikelkkailu on kovassa kasvussa. Jokisen mukaan silti noin 80 prosenttia tuotannosta on työkelkkoja.

Kelkkatehtaan kilpailukyvylle tärkeintä on hyvät lumitalvet.

– Kyllä se hyvä lumitalvi on aina tärkeämpi kuin se, onko nousu- vai vai laskusuhdanne, että lumitilanne ratkaisee paljon, miten niitä kelkkoja käy kaupaksi, tunnustaa Jokinen.

Muutama vuosi sitten koko Rovaniemen tehtaan henkilökunta oli lomautettuina huonon lumitilanteen romahdettua kelkkakaupan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.