Mainos

Rönttönen on nyt suojeltu

Kainuun rönttönen on tänään saanut EU:n nimisuojan. Tämä tarkoittaa sitä, että maakunnan ulkopuolella valmistettuja rönttösiä ei saa kutsua Kainuun rönttösiksi. Rönttönen on ohra- tai ruistaikinasta tehty piirakka, jossa on imelletystä perunasta ja marjasta tehty täyte.

Kainuun rönttönen sai nimisuojan suojattuna maantieteellisenä merkintänä.

Kainuun rönttöselle haki nimisuojaa Kainuun leipuriliikkeenharjoittajat ry. Arktiset Aromit ry:n Luonnosta Sinulle -verkostohanke on avustanut Kainuun Leipomoliikkeenharjoittajat ry:tä hakuprosessissa.

Puikula, sahti, kalakukko ja karjalanpiirakka myös suojattu

Rönttönen on viides suomalainen elintarvike, joka on saanut EU:lta nimisuojan. Lapin Puikulalla on suojattu alkuperänimitys. Sahti, kalakukko ja karjalanpiirakka on suojattu aitoina perinteisinä tuotteina.

EU:n nimisuojajärjestelmä suojaa elintarvikkeita ja maataloustuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä sekä antaa tuotteille lisäarvoa. Samalla järjestelmä edistää myös maataloustuotannon monipuolistamista etenkin syrjäisillä alueilla. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.

EU:n alueella nimisuojauksen on saanut jo yli 800 tuotetta. Eniten on suojattu juustoja, hedelmiä ja vihanneksia, lihaa ja lihajalosteita sekä oliiviöljyjä. Suojattuja tuotteita on eniten Ranskassa, Italiassa, Portugalissa, Espanjassa ja Kreikassa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.