Rokotetutkimus hankaluuksissa - vauvoja ei tuoda tutkimuksiin

Sen jälkeen, kun sikainfluenssarokotteiden todettiin altistaneen kymmenet suomalaislapset ja -nuoret narkolepsialle, kansallinen rokotetutkimus on kahlannut ongelmissa.

- Suomessa on yleensä ollut hyvin helppoa saada ihmisiä mukaan rokotetutkimuksiin, mutta nyt tilanne on kieltämättä muuttunut. Varsinkin pienten vauvojen kohdalla. Vauvojen vanhemmat ovat olleet nihkeitä osallistumaan, kertoo professori Timo Vesikari Rokotetutkimuskeskuksesta.

Rokotetutkimustyön hidastuminen on johtanut siihen, että Suomessa uusien rokotteiden käyttöön siirrytään hitaammin kuin monissa Euroopan maissa.

Esimerkkinä Vesikari mainitsee kuutosrokotteen, joka annetaan vauvoille useimmissa Euroopan maissa. Suomessa sen sijaan vauvoille pistetään kuutosrokotteen päivittämätön versio, viitosrokote.

- Kuutosrokote eroaa viitosrokotteesta siinä, että uudemmassa versiossa on mukana suoja myös B-hepatiittia vastaan. B-hepatiittirokotteen pitäisi sisältyä vauvojen yleiseen rokoteohjelmaan, toteaa Vesikari.

Tutkimus on junnannut jo kuukausien ajan.

"Narkolepsiatapaukset olivat poikkeus"

Suomessa on rekisteröity 86 narkolepsiatapausta sikainfluenssarokotuksiin liittyen. Sairastuneista valtaosa on alle 20-vuotiaita. Pandemrix-rokote yhdeksänkertaisti lasten ja nuorten riskin sairastua parantumattomaan sairauteen, narkolepsiaan.

Rokotetutkimuskeskuksen professori kuitenkin painottaa, ettei rokotetutkimuksiin osallistuminen tarkoita narkolepsialle altistumista.

- Mihinkään muuhun rokotteeseen ei ole koskaan liitetty narkolepsiaa. Tämä narkolepsia-asiahan on yksittäinen, valitettava, onneton tapahtuma, joka liittyy yhteen tiettyyn rokotteeseen ja on ollut täysi yllätys kaikille osapuolille, muistuttaa Vesikari.

- Meillä tutkittavat rokotteet on sellaisia, että niistä aiheutuvat mahdolliset haittavaikutukset ovat yleisesti hyvin tunnettuja ja samankaltaisia kuin niiden rokotteiden, jotka ovat jo mukana rokoteohjelmassa, jatkaa Vesikari.

Rokotetutkimuskeskuksella toivotaankin, että kriittisesti tutkimuksiin ja uusiin rokotteisiin suhtautuvat ottaisivat selvää tutkimuksiin liittyvistä riskeistä.

- Kriittisyys on hyvä asia jos se tarkoittaa sitä, että otetaan asioista selvää, mutta jos kriittisyys tarkoittaa yleistä kielteisyyttä, niin se on huono asia.

Lue myös:

    Uusimmat